Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отдаде почит на бившия японски премиер Шиндзо Абе, който беше убит по време на предизборно събитие по-рано в петък.

Абе беше министър-председател 2006-2007 и 2012-2020 година, като през 2013 година Токио бе избран за домакин на Олимпийските игри през 2020 година.

67-годишният Абе почина в болница, след като беше прострелян от въоръжен мъж по време на предизборна кампания в град Нара.

"Япония загуби велик държавник, а МОК загуби доблестен поддръжник и скъп приятел на олимпийското движение. От името на Международния олимпийски комитет бих искал да изразя най-искрените си съболезнования на семейството му, неговите приятели и японците", каза Томас Бах в изявление на МОК.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Абе Шиндзо беше човек с визия, пълен с решителност и безгранична енергия да осъществи визията си. Това, което ценя най-много в него, беше, че беше човек на думата си. Само неговата решителност ни позволиха да вземем безпрецедентното решение да отложим Олимпийските игри Токио 2020. Без министър-председателя Абе Шиндзо тези Олимпийски игри никога нямаше да се случат и олимпийската мечта на спортисти от цял свят нямаше да се сбъднат. Цялото олимпийско движение и аз му дължим цялото си уважение и благодарност. Ето защо завинаги ще почитаме Абе Шиндзо", добави заяви Томас Бах.

Абе подкрепи "грите въпреки рязко нарастващите разходи, преди да се оттегли през септември 2020 година по здравословни причини, наследен от Йошихиде Суга, като не присъства на церемониято по откриването на игрите през юли 2021 г.

МОК съобщи, че олимпийското знаме ще бъде спуснато наполовина в Олимпийския дом в Лозана в продължение на три дни.