Министърът на спорта на Русия Витайл Мутко призна, че 27 спортисти от страната към момента са с положителни допинг проби за мелдониум. Той не назова имената на въпросните атлети.

„При нас са 27 случая с мелдониум, а по целия свят има още 127. От тази гледна точка нашите случаи с тези проби не изглеждат толкова много“, заяви Мутко.

Веществото мелдониум, известно и като мелдоний, е в забранения списък от 1 януари 2016 г. То може да бъде прието чрез лекарството „Милдронат“. До момента списъкът с известните случаи на руски спортисти, хванати с мелдониум е по-кратък от 27 и в него попадат само 16 атлети.

Това са тенисистката Мария Шарапова, плувкинята Юлия Ефимова, фигуристката Екатерина Боброва, кънкьорът Павел Кулижников, състезателите по шорттрек Семьон Елистратов и Екатерина Константинова, волейболистът Александър Маркин, биатлонистът Едуард Латипов, ръгбистите Альона и Алексей Михалцови, бобслеистката Надежда Сергеева, колоездачът Едуард Ворганов, борците Евгений Салеев и Сергей Сельонов, лекоатлетите Андрей Минжулин и Надежда Котлярова.