Българският шахматист Борислав Иванов, който беше набеден, че лъже и е използвал помощ от технически средства по време на турнир в Задар, разкри своята версия за скандала.
 
“Не бях учуден от обвиненията, но те станаха направо смехотворни. Някои хора ме обвиниха, че ползвам апаратура, която има само в НАСА. Според други аз притежавам собствен сателит, който използвам за помощ по време на мачовете. Това е ужасно. Не мога да си представя, че човешкото въображение може да стигне до подобно ниво, защото шахматист с Ело рейтинг от 2200 е направил няколко силни мача”, заяви Иванов.
 
“Знам, че тялото ми е красиво, но не счетох за необходимо да ме събличат за проверка. Отказах. Те обаче претърсиха щателно джобовете и сакото ми. Нищо не намериха. Вероятно са били разочаровани, тъй като бяха 100% сигурни, че мамя по време на турнира”, разкри шахматистът.
 
“Всичко това не повлия много на представянето ми по време на последните два кръга. Неприятното е, че на рождения ми ден (21 декември) бях сюрпризиран с искане да ми бъде направен обиск за проверка. Аз се бях настроил да празнувам и да прекарам добре личния си празник, а дойдоха съдиите с петиция да бъда проверен за наличие на специална апаратура. Това е един от “най-хубавите” подаръци, които съм получавал”, допълни Борислав Иванов.