Сериозен скандал се разрази около участието на български представител на турнир в хърватския град Задар. Заради съмнения за измама родният участник е бил щателно обискиран от съдиите.
 
Повод за скандала е силното представяне на 25-годишния български шахматист Борислав Иванов на турнира, който се е провел от 16 до 22 декември. Иванов, който се занимава с компютърно програмиране и е студент в родния си град Благоевград, завършва с 6,0 точки, което му осигурява Ело рейтинг от 2697. Това обаче е със 115 точки повече от най-добрия му предишен рейтинг – 2277, който е събран за повече от 400 мача в последните три години.
 
Българинът записва пет победи, като четири от тях са срещу хърватските гросмайстори Боян Кураджица, Роберт Желчич, Зденко Кожул и Иван Шарич. Това предизвиква съмнението на съдиите, че нашият шахматист използва помощ от технически средства. На Иванов е направен щателен обиск, като само категоричен отказ на 25-годишния състезател е спрял при проверката той да бъде съблечен до голо. Любопитното е, че мачовете от турнира са били излъчвани по телевизията. В ефир не е била само една среща, която българинът губи.

3_21.jpg