Паралимпийски шампион от Южна Африка Оскар Писториус ще бъде пуснат условно на свобода в петък, като излиза от затвора почти 11 години след убийството на партньорката си Реева Стеенкамп, съобщава АФП. 

Не са обявени часът и детайли по освобождението му заради мерки за сигурност. Не се дава никаква възможност на журналистите "да снимат Писториус", предупредиха от администрацията и допълниха, че Писториус има забрана да говори пред медиите.

"Като всички други хора, които са условно на свобода, и Писториус няма да има право да дава интервюта на медиите", подчертаха от администрацията в комюнике. "Фактът, че Писториус е известен, не го отличава от останалите и не му дава специални права", се казва още в документа.

Параолимпиецът беше осъден през 2017-а на 13 години и 5 месеца затвор за това, че в нощта на 13 срещу 14 февруари 2013 г. той е убил 29-годишната манекенка Реева Стеенкамп. Писториус я простреля четири пъти през вратата на къщата си, като продължава да твърди, че я е помислил за крадец.