Мексиканските археолози откриха в столицата Мексико Сити останките на смъртоносно игрище на ацтеките и намиращ се наблизо полукръгъл ритуален храм на хибридното божество Еекатъл-Кецалкоатъл.

Археолозите разкриха редките находки в сряда и позволиха на медиите да направят обиколка на разкопките. Те припомниха, че има данни през 1528 година испанският конкистадор Ернан Кортес да е гледал спорт с топка по покана на последния ацтекски император Монтесума.

Историците вярват, че правилата са позволявали на спортистите да запазят топката в игра, използвайки бедрата си. Част от този спорт са били човешките жертвоприношения. При разкопките на игрището са намерени вратни кости на 32-ама души, като се счита, че те са обезглавени като част от ритуал, свързан с играта.

Разкрити са само части от игрището – стълби и малка част от трибуните. Археолозите предполагат, че самото игрище е било дълго около 50 метра. Храмът пък е с полукръгла горна част, която е върху по-голяма правоъгълна основа.

Настоящите открития са направени на място, на което до 1985 година се е издигал хотел. Това са само част от различните останки от ацтекски сгради, открити в Мексико Сити. Както е известно, мексиканската столица е построена върху древната столица на ацтеките Теночтитлан.