Националният ни отбор по канадска борба замина днес за участие в 33-ото Световно първенство, което ще се проведе в Алмати (Казахстан) от 28 ноември до 4 декември. България ще бъде представена от десетима участници, почти всички от които са световни, европейски, републикански шампиони, вицешампиони и бронзови медалисти. Състезателите ще участват в категориите за юноши и за мъже.

При юношите ще се бори младата надежда Йолиан Христов („Херкулес” (Тутракан), бронзов медалист от тазгодишното Европейско първенство в Анталия. В дивизията за мъже ще участват световните и европейски шампиони Георги Гайдарджиев („Армспорт”, клуб Благоевград), Красимир Костадинов („Херкулес” (Тутракан) и Стоян Големанов („Локомотив-96” - Горна Оряховица), пише е-79. Ще участват също световният вицешампион Стефан Ленгаров, европейският шампион Виктор Балабанов, европейските вицешампиони Христо Делиджаков и Марин Панталеев (и четиримата от „Витоша Армрестлинг” (София); републиканските шампиони Емил Илчев („Железни ръце” (Поморие) и Георги Цветков („Армспорт”, клуб Банско).

По традиция шампионатът се състои от четири състезателни дни. На 30 ноември и 1 декември са битките за юноши, ветерани и хора с увреждания, съответно първия ден - на лява, втория - на дясна ръка. По същия начин са борбите и в следващите два състезателни дни - на 2 декември ще се състезават мъжете и жените на лява, а на 3 декември - и на дясна ръка.