Структурирането на отборите от топ лигите на американския спорт като франчайз дружества позволява на собствениците на клубовете да ги местят от един град в друг. Това се е случвало много пъти през годините. Обикновено такъв ход се оправдава с по-големи финансови постъпления на новото място, но пък оставя опустошени психически фенове в предишната локация на клуба.

Днес стана ясно, че тимът по американски футбол Сейнт Луис Рамс ще се завърне в Лос Анджелис, който напусна в края на 1994 г. Новината предизвика радост в Града на ангелите, но и изключително гневни реакции от страна на феновете и градската управа в Сейнт Луис. Огромна част от негативизма беше насочен към собственика на клуба Стан Крьонке, който е собственик и на лондонския Арсенал.

Новината предизвика авторитетното издание „USA Today” да направи класация на Топ 7 на най-опустошителните за феновете премествания на отбори в американския спорт.

7.Хартфорд Уейлърс в Каролина
31.jpg
Столицата на щата Кънектикът обичаше единствения си отбор в топ професионалните първенства в САЩ. Хартфорд толкова много обичаше „китоловците“, че през 1986 г. организира парад за обора, след като той се класира за втория кръг на плейофите на НХЛ! Феновете пълнеха залата, въпреки че само три пъти за 18 години Хартфорд Уейлърс завърши с положителен баланс мачовете си от редовния сезон. През 1997 г. те трябваше да видят, как Уейлърс се мести в Каролина, а няколко години по-късно Каролина Хърикейнс спечели Купа Стенли.

6.Лос Анджелис Рамс в Сейнт Луис
32.jpg
Феновете в Лос Анджелис останаха разочаровани, когато местният тим по американски футбол беше преместен в Сейнт Луис в началото на 1995 г. „Овните“ имаха дълга и успешна история в Лос Анджелис. Тимът спечели шампионата в НФЛ през 1945 и 1951 г. и игра финал за Супер Боул през 1979 г. Преди да се премести от Калифорния в Мисури, Рамс вече се беше местил в Анахайм (Калифорния) и имаше неуспешен опит за установяване в Балтимор (Мериленд). Въпреки преместването в Сейнт Луис „овните“ останаха с голям брой фенове в Лос Анджелис, който през годините се надяваха на завръщането на отбора в града.

5.Бруклин Доджърс в Лос Анджелис
33.jpg
Бейзболният тим имаше богата история и начин за идентифициране на феновете на спорта в Бруклин. Местните хора продължават да считат, че Доджърс само временно са се преместили в Лос Анджелис, въпреки че тимът не играе в Бруклин от 1957 г. Преместването на Бруклин Доджърс и Ню Йорк Джайънтс съответно в Лос Андежелис и Сан Франциско пренесе бейзболния елит на западното крайбрежие на САЩ, но отсъствието на Доджърс остави голяма празнина сред нюйоркските фенове на отбора. Стадионът на клуба „Ебетс Фийлд“ е вероятно най-легендарния стадион в американския бейзбол след игрищата на Ню Йорк Янкис и Бостън Ред Сокс.

4.Кливланд Браунс в Балтимор

34.jpg
Да, Браунс престоя в Балтимор само три години преди да се върне в Кливланд, но това не променя шока, който феновете на тима преживяха през 1995 г., когато собственикът Арт Модъл реши да премести отбора. Той взе решението дори, след като градската управа на Кливланд одобри реновация на стадиона за 175 милиона долара. След преместването в Балтимор привържениците на Кливланд Браунс запалиха огньове на стадиона. Палежите явно са характерен начин за хората в Кливланд да изразят спортната си мъка. Те масово палеха и екипи на Леброн Джеймс, когато той напусна Кливланд Кавалиърс в посока Маями Хийт през 2010 г.

3.Минесота Норт Старс в Далас

35.jpg
Преместването на тима беше болезнено за едни от най-запалените по хокея фенове в САЩ, но още по-болезнено беше заради мястото, на което се установиха „звездите“ през 1993 г.. Далас в щата Тексас. Вероятно само в околностите на Минеаполис има повече хокейни площадки, отколкото в целия щат Тексас. Норт Старс беше животът на тези хора, а те бяха лишени от любимия си отбор. Това болеше и все още боли въпреки появата на Минесота Уайлд през 2000 г.

2.Сиатъл Суперсоникс в Оклахома Сити
36.jpg
„Свръхзвуковите“ имаха едни от най-верните фенове в НБА. Залата винаги беше разпродадена, а Сиатъл имаше отбор от млади и талантливи играчи, включително Кевин Дюрант. Клубът обаче беше купен от бизнесмени с корени от Оклахома Сити. Те се кълняха наляво и надясно, че няма да местят отбора и след това го преместиха. Феновете на Суперсоникс сега трябва да гледат НБА по телевизията, но поне за тяхно успокоение Оклахома Сити Тъндър не успява да спечели титлата въпреки добрия си отбор.

1.Балтимор Колтс в Индианаполис
37.jpg
Собственикът на тима по американски футбол Балтимор Колтс Робърт Ърсей не просто премести отбора в Индианаполис, по-болезненото е, че той го направи изненадващо – като обир посред нощ. В основата на решението му беше намерението на управата на града да му отнеме отбора. Затова той събра всичкото движимо имущество на Балтимор Колтс в няколко камиона и всеки един от тях тръгна в различна посока, за да се съберат отново в Индианаполис. През годините дори са снимани филми за това преместване през 1984 г., но това не изтрива мъката на жителите на Балтимор, че останаха без любимия си отбор. Празнината беше запълнена частично с появата на Балтимор Рейвънс през 1996 г.