Пандемията от COVID-19 спря спортните прояви в почти цял свят. Вероятно трябва да се уточни, че при заболяване, довело до пандемия, винаги първо се явява епидемия, но след бързото му разпространение по света се превръща в глобална заплаха. Затова и ситуацията с вируса Зика, който засегна Бразилия, Латинска Америка и Карибския регион през 2014, беше епидемия. По същия начин беше класифициран и проблемът с Ебола в Западна Африка в периода 2014-16.

Световната история помни и други случаи на пандемия. Една от тях е свързана с Черната смърт, която е причинена от глобалното разпространение на бубонна чума между 1346 и 1353 г., и се предполага, че причинява смъртта на между 30 и 60% от населението на Европа. Вероятно произходът й е от Централна Азия и тръгва десетилетия по-рано. През 1817 г. в Русия вилнее първата пандемия от холера. Бактерията е разпространена по света от британските войници, които се разболяват в Индия.

Руският грип от 1889 г. е първата голяма грипна пандемия. Започва в Сибир и Казахстан, но си пробива път до Западна Европа, Северна Америка и Африка. До края на 1890 г. от заболяването умират 360 000 човека. Предполага се, че произходът й е от китайските територии.

Winbet - победата е емоция! (18+)

За момента се счита, че най-смъртоносната пандемия е свързана с Испанския грип между 1918 и 1920 г. Според различни източници болестта е причинила смъртта на между 20 и 50 милиона човека по света, а има и такива, които покачват тази цифра до 100 милиона или 27% от тогавашното население на Земята. Проблемът с неточното измерване на смъртността е свързан с факта, че началото на пандемията съвпада с края на Първата световна война. Счита се, че завръщащите се в родината си войници разпространяват болестта.

През 1957-58 г. е пандемията, причинена от грип Тип А (H2N2), която стартира в Източна Азия и затова е известна като Азиатския грип. Това заболяване води до смъртта на 1,1 милиона души по цял свят, а смъртността му е 0,019%. През 1968 г. избухва пандемията от H3N2, известна като Хонконгския грип. Разпространява се в Югоизточна Азия и отнема живота на 1 милион, което е 0,03% от населението на Земята по това време. Интересното е, че от него заболяват дори китовете.

В периода 2009-10 имаше пандемия от Свински грип. Тя е причинена от същия вирус като Испанския грип (H1N1). От Свинския грип заболяват между 700 милиона и 1,4 милиарда души, но смъртността е много ниска 0,01-0,08% (счита се, че точната бройка е 18 209 човека). Всички тези грипове носят различни имена, които са свързани предимно с ареалите, където първо е забелязано сериозното им разпространение. Според медицински проучвания всички тези вируси произхождат от Китай.

Понеже често се прави сравнение между COVID-19 и сезонния грип, който е типичен за зимния период, според Световната здравна организация (СЗО) от сезонен грип ежегодно умират между 290 000 и 650 000 човека. Не може да се прави сравнение между двете заболявания, тъй като грипът често е локална епидемия за кратък период. Коронавирусът е пандемия, която може да продължи дълго време (дори години), както показва опитът от миналото.

След това дълго въведение е време да обърнем внимание на начина, по който пандемиите в миналото са рефлектирали върху спорта и неговото провеждане. Няма смисъл да се обръща внимание на заболяванията преди XX век. От съвременните глобални заболявания най-сериозно върху спорта рефлектира Испанският грип, който върлува по света преди един век. Счита се, че заболяването от вируса H1N1 започва от няколко китайски села (забележете - пак от Китай!), твърди „Бритиш Медикъл Джърнъл“ преди няколко години. 

Името Испански грип заболяването получава заради факта, че Испания е неутрална държава по време на Първата световна война. Местните медии не са ангажирани приоритетно с отразяването на военното положение. Това им позволява и първи да направят откритието, че има сериозно разпространение на смъртоносно заболяване на територията на страната. Въпреки това спортните прояви в страната не спират. Футболът в Испания тогава не е организиран в настоящия си вид. Примера дивисион стартира за първи път през 1929 г. До тогава се провеждат регионални шампионати, в които победителите се разпределят чрез жребий в елиминационни мачове и накрая се определя носителят на Кралската купа.

Като стана дума за краля, вероятно фактът, че крал Алфонсо XIII се заразява, води до названието на Испанския грип. Именно след края на пандемията кралят с един свой акт води до създаването на един футболен гранд, разпознаваем по цял свят. През 1920 г. със специален декрет Мадрид ФК (към тогавашния момент петкратен носител на Кралската купа) получава правото да бъде наричан Кралски и се превръща в Реал Мадрид. 80-години по-късно Кралския клуб ще бъде определен за Отбор №1 на столетието.

В Англия, Франция, Германия, Италия, Австрия и в много други държави футболните първенства са прекратени в периода 1915-19 г. заради Първата световна война. Подновени са след края на войната. Затова и Испанският грип не оказва сериозно влияние върху шампионите и националните купи. Това не означава, че спортните събития не са белязани от пандемията.

В Ирландия много мачове по ръгби и ирландски футбол са отложени. Олимпийските игри в Антверпен през 1920 г. също не са засегнати от болестта и се провеждат по програма. Най-сериозно афектирани са спортовете в Северна Америка, където Испанският грип се разразява с връщането на войниците от Европа. Боят за световната титла по бокс за професионалисти между Джак Демпси (на снимката вляво) и Барни Лебровиц е отложен. Проведен е във Филаделфия на 6 ноември 1918 г. и Демпси печели с нокаут в третия рунд.

Филаделфия сериозно страда в спорен аспект от Испанката. Много мачове на местния университетски отбор по американски футбол Пен Куейкърс са отложени. Други на територията на страната се играят пред празни трибуни. Въпреки забраната, много зрители опитват да влязат, а това води до употребата на сила от страна на полицията.

Играчът на Куейкърс Уилям Робинсън умира от заболяването. През октомври 1918 г. треньорът на отбора Боб Фолуел е приет в болница. В един момент само 22 играчи в целия град са здрави. Треньорът на бейзболния Филаделфия Атлетикс Кони Мак губи брат си Том. Бейзболният сезон не пострадва сериозно, тъй като в най-големия пик на болестта в САЩ първенството е завършило, а до началото на следващия шампионат има доста време.

Не са малко играчите, които се разболяват. Счита се, че дори легендарният Бейб Рут е бил сред болните, но успява да се възстанови. Има запазени снимки, на които се виждат играчи, които играят с маски на лицата. В много градове мачовете се играят без публика.

Най-сериозно влияние Испанският грип оказва върху хокея на лед. През 1919 г. е единственият случай, в който Купа Стенли не се връчва по причини, различни от стачка на играчите. Във финала за трофея спорят Монреал Канейдиънс и Сиатъл Метрополитънс. След пет изиграни мача двата тима имат по две победи и едно равенство. Точно преди шестата среща (по програма на 1 април 1919 г.) става ясно, че четирима играчи на Монреал са приети в болница, инфектирани със заболяването. Това са Нюси Лалонд, Луи Берлинкет, Били Куту и Джо Хол. Хол умира четири дни по-късно в сиатълски санаториум. Единствените хокеисти от отбора, които не са инфектирани са Дидие Питър, Оди Клегхорн и Жорж Везина. Шест часа преди началото на шестия мач е хоспитализиран и треньорът на Канейдиънс Джордж Кенеди, който е и собственик на отбора. Кенеди никога не се възстановява напълно от заболяването. Умира на 19 октомври 1921 г., а две седмици по-късно съпругата му Миртъл Кендал продава клуба за 11 500 долара.

Самият Кенеди изразява желание Купа Стенли да бъде връчена на Сиатъл Метрополитънс, тъй като в петте изиграни мача американският тим е бил по-добър. Сиатъл печели победите си съответно със 7:0 и 7:2. Монреал записва успехите си с 4:2 и 4:3. Равенството е при 0:0. Управата на Метрополитънс отказва предложението и така Купа Стенли остава без притежател.

Ако ситуацията с COVID-19 продължи да се влошава на територията на Европа и по света, много вероятно много шампионати няма да излъчат своите медалисти. Редица първенства, турнири и състезания почти сигурно въобще няма да се проведат, други пък ще бъдат отложени за по-късен период от годината или дори за 2021 г. Това означава, че пандемията от коронавирус ще бъде най-сериозната, оказала влияние върху спорта.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!