Никой от обкръжението на българските щанги не е чувал, камо ли виждал Гълъбин Боевски след мистериозното му завръщане в България, научи „ШОУ”. Още преди да забърка името си в аферата с наркотрафик в Бразилия в края на октомври 2011 г., за него почти никой в родната тежка атлетика не искаше да говори с охота.

Приятели Боевски почти няма от състезателните си години в националния отбор, а арестът му в Сао Пауло напълно скъса връзките му със старите среди. С идването си у дома нещата не са се променили драстично. Ръководството на цялата тежка атлетика гледа да стои настрана от Гълъбин и да се дистанцира. Президентът на федерацията Неделчо Колев не иска да си има вземане-даване с някогашния №1 в света в средна категория по няколко причини. Най-важната от тях е, че
 
Боевски дълго време
бе на страната на
големия му враг
 
Андон Коджабашев в неравната битка, която все още се води кой да ръководи щангите ни.
Въпреки че олимпийският шампион в кат. до 77 кг от игрите в Сидни 2000 отдавна се дистанцира от Коджабашев още докато той се водеше шеф на централата, Колев подминава с мълчание темата „Боевски”. Не желае да коментира прибирането му в страната, нито да говори за него.
KAMATA 1_9.jpg
„Той не ни е тема на разговор. Няма нищо общо с федерацията, нито с вдигането на тежести. Каквото е дал, дал е и нашите уважения към успехите му. От там нататък всеки сам носи отговорност за живота си”, е единственият коментар, изплъзнат из кулоарите на сегашните управници на тежкоатлетите.
На същата позиция и много далеч от Гълъбин е и генералният секретар Борислав Гидиков. Той научил за невероятния развой с бившата звезда на националния ни отбор, докато бил в чужбина на световното първенство във Вроцлав.
Новината за освобождаването на шампиона заварила на полска земя и треньорите на мъжкия и женския тим Иван Иванов и Кристиана Колева, както и най-добрите ни щангисти начело със сребърния медалист на планетата Иван Марков, брат на най-големия конкурент на Боевски в националния – Георги Марков.
Боевски и Марков никога не са били първи приятели, а между тях винаги е стояла нещо повече от обикновено съперничество. Първият си правеше, каквото си иска в подготовката, бойкотираше лагерите, категорично отказваше да тренира по три пъти на ден според методиката на Иван Абаджиев и бе най-големият дразнител на легендарния наставник.
Боевски и Абаджията не мелеха брашно заедно, защото родения в Кнежа щангист всъщност му беше внедрен в отбора по линия на друг треньор – Пламен Аспарухов.
 
Гълъбин бе
протеже на
Аспарухов,
 
който пък подкопа мястото на Папата на родното вдигане на тежести и след допингскандала в Сидни се намести на неговия стол начело на България.
Упорито се говори, че няма нищо случайно тогава във факта, че единствено двете проби на Гълъбин Боевски и на Георги Марков останаха незасегнати от прочутия препарат фуросемид, открит в лекарството, давано от Абаджиев – ороцетам. За вещите в тази сага достоверна е историята как за момчето от Кнежа имало разпънат чадър по линия на изключително топлата връзка между Коджабашев и шефа на световната тежка атлетика Тамаш Аян. За Марков „защитата” от най-високо била предвидена, за да се разсеят съмненията, че единствено Боевски измежду всички национали излиза чист.
Любопитното в случая със сензационното прибиране на Боевски от Бразилия е и друго. Той не е разговарял с Коджабашев, към когото приятелските чувства изстинаха, след като го наказаха доживот за манипулиране на пробата му преди световното във Ванкувър 2003 г. Тогава трикратният европейски шампион го загази, защото бе санкциониран заедно със Златан Ванев и именно с Георги Марков.
Но докато Марков блъскаше от тъмно до тъмно в залата под диктата на Абаджиев, Боевски бе привилегирован, тъй като медикаментите, спомагащи подготовката му, коренно се различаваха от общодостъпните. Всичко модерно, скъпо и пречистено Гълъбин го има навремето. За останалите остава якото бачкане с железата, за да компенсират липсата на вълшебните шампионски хапове.
Марков не е разговарял с Боевски повече от 10 години. Според техни близки, за последно двамата са си разменили по някоя и друга реплика при залавянето им с манипулираните проби. И то по принуда колкото да уеднаквят версиите, които трябва да изложат пред допингченгетата.
Най-верният му човек – Пламен Аспарухов, също е в черния списък на Гълъбин. По каква линия е попаднал там, в щангите упорито мълчат. Факт е, че двамата не поддържат връзка, а перничанинът, както и повечето бивши съотборници на Боевски, дори не знаят номера на мобилния му телефон.
 
В това число
влиза и великият
Иван Абаджиев,
 
отритнат от Коджабашев, Аспарухов и лично от самия Гълъбин. Абаджията, само като чуе да се споменава името на бившия му възпитаник в държавния тим, става и затръшва вратата след себе си.
„Това бандитче нито искам да го виждам, нито да го чувам. Да си говорят с него тези, които го създадоха”, отсичал легендарния специалист.
В пълна мистерия тъне и развалянето на отношенията между златния медалист от олимпиадата в Сидни и неговия братовчед Пламен Боев, който доскоро все още се състезаваше. Последният първоначално бе страхотен защитник на Гълъбин, даже изрови земята, за да обикаля по институциите, когато арестуваха роднината му с 9 кг кокаин на летище „Гуарульос” в Сао Пауло. Боев протри обувките си да ходи при Стефка Костадинова и да иска реакция от БОК. Тропаше и на вратата на бившия министър на спорта Свилен Нейков с надеждата, че ще се намери подходящ лост, който да се използва за изчистване на името на омаскарения щангист. Пак Пламен агитира сума ти спортни хора и деятели у нас да сложат подписа си под петиция за незабавното освобождаване на братовчед му от бразилските власти.
И изведнъж палачинката се обърна. Говори се, че Боев, който междувременно се завърна и в националния отбор, след като изтече наказанието му за употреба на допинг, изведнъж започнал да хвърля кал по името на Гълъбин. До степен, че чак започнал да дразни колегите си в държавния тим и бивши тежкоатлети. Сред тях нямало приятели на Боевски, но всеки изпитвал някаква съпричастност към тежката му съдба, а и все пак, като бивши колеги, не отивало да плюят по него, особено, когато виновен, или не, гние зад решетките, а тук жена му се справя сама с бизнес и три деца, едното, от които под пет години.
Така че и Пламен Боев няма връзка с Гълъбин след завръщането му у дома. Боевски е с нов мобилен телефон, който не се води на негово име и няма как да бъде издирен дори по втория начин. Номерът е на името на съпругата му Красимира, но той не вдигал на никого. Отговарял единствено на жена си, на дъщеря си Сара и на майка си. Парирал всички опити да се домогнат до него трети лица, които опитвали да пробият с обаждания до Краси и Сара, както и до сина му Пол, на когото Гълъбин все още не е простил напълно щуротиите, които провалиха младежа и склонността му да се забърква в нови и нови неприятни сцени.
KAMATA 2_5.jpg
Като например предречената отдавна скоропостижна раздяла между Пол и майката на детето му Капка Алексиева. Двойката се раздели с бурен скандал в края на септември. Малкият, който още няма годинка и е одрал кожата на татко си, расте изцяло под грижите на мама и на нейните родители, които също са от Кнежа.

 
Гълъбин Боевски
стана дядо, докато
бе зад решетките
 
през пролетта, но откакто си е дошъл в София, все още не е намерил време да види внучето си. Той не познава добре и бившата си вече “снаха” Капка, с която Пол се бе залетял да сключва брак, но впоследствие се кротна и задоволи просто да живее под един покрив с нея. И така до края на септември, когато я напусна барабар с детето заради нова любов.
Гълъбин искал да види бебето, но Пол се дърпал, защото самият той не виждал често наследника си заради развалените отношения с бившата си изгора.
САШО СЕВЕРИНОВ