За прекратяване на политическото говорене на тема Европейската младежка конференция призоваха от Националния младежки форум (НМФ). Председателят Илина Мутафчиева призна пред журналисти в БТА, че винаги са имали добра комуникация с Министерството на младежта и спорта през годините и са били подпомагани важни за младите хора проекти.

За самата Мутафчиева се знае, че е близка до предишната ръководителка на НМФ Лили Еленкова, която и е помогнала за избирането на поста. А Еленкова е близка до БСП среди, сестра на бивш депутат на социалистите и неофициално – най-вероятно бъдещ кандидат-евродепутат от партията на Корнелия Нинова.

След няколко дни нападки по организаторите на Младежката конференция в София, НМФ рязко смениха тона. Очевидно притеснени от разкритията около Лили Еленкова и другия член на ръководството Мина Кутева, от организацията призоваха за възстановяване на диалога с Министерството на младежта и спорта.

„Вярваме, че българското председателство на Съвета на ЕС е исторически момент за страната“, заяви Мутафчиева. „Искаме да подчертаем, че през годините на работа с Министерството на младежта и спорта сме имали предизвикателства и различни гледни точки, но въпреки това винаги сме успявали да намерим общ език и да работим заедно за младежките политики в България. Важно е фокусът да се върне на младежките политики“, каза тя в декрарация от името на НМФ.

„От името на Националния младежки форум вярваме, че Министерството на младежта и спорта ще отчете усилията на младежките организации да бъдат активни партньори в процеса за вземане на решения и в бъдеще заедно ще работим по важни теми заедно“, добави Мутафчиева.