ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Отборните европейски шампионки по шахмат от националния отбор на България направиха първия си коментар след спечелената титла от първенство в Будва (Черна гора). Както е известно, вчера родната селекция победи Грузия и завърши на първо място.

"Много съм щастлив и горд с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички. Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице", заяви треньорът Петър Арнаудов пред bTV.

"Тези момичета са прекрасни, имат огромен потенциал. Очаквам още много медали от тях. Надявам се с федерацията да имаме възможност да ги подпомагаме. Тук стигнахме върха без държавно финансиране, а само благодарение на частни спонсори. Благодаря на хората, които ни подкрепиха. Досега имахме един олимпийски сребърен медал. Изключително щастлива съм, че след 10-годишно отсъствие от европейски шампионати, стигнахме до този исторически момент. Тази еуфория ни носи настроение и самочувствие. Радвам се, че отново се говори за нашия спорт в положителна светлина. Грузия бе възможно най-трудният опонент – отборът с най-висок ранкинг. Радвам се, че успяхме да ги победим в много оспорван мач“, коментира Антоанета Стефанова.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

"В нашия спорт мотивацията е движещата сила. Когато постигнеш огромен успех, трудно е човек да не получи лек спад. Беше силно и оспорвано състезание. Безкрайно сме щастливи, че успяхме и гледаме към олимпийските игри", допълни бившата световна шампионка.

"Изключително се радвам и съм горда с това, че успяхме да се преборим. Беше тежко, но показахме, че сме истински отбор. С малко късмет се качихме на първото място. Без цялата подкрепа нямаше това да бъде възможно, така че се радвам, че триумфирахме. Знам, че родителите ми гледат абсолютно всяка една моя партия и съпреживяват дори повече от мен. Затова им се обадих. Те знаеха какъв е резултатът. Надявах се да не са получили инфаркт, както и всеки един, който е гледал. Извинявам се за което! Следващия път ще се постараем да мине по-гладко", обяви Гергана Пейчева, чиято драматична победа в последната партия донесе златните медали.

"Отборният медал е с тежест. Радваме се, че успяхме с този млад и талантлив отбор, воден от световна шампионка. Телефонът ми не е спрял да звъни. Навсякъде сме и мисля, че всички се радват за нас", заяви Нургюл Салимова, която получи медал и за №1 на втора дъска.

"Изключително развълнувана съм, както и всяко едно от момичетата. Горди сме - лично със себе си и една с друга. Днес за мен беше напрегнат ден, защото тръпнех над всяка партия. Накрая бяхме изключително щастливи, когато Гери спечели. Радвам се за партиите, които успях да изиграя, постигнах добър резултат за мен. Определено е по-трудно, когато гледаш отстрани и нямаш силата да промениш каквото и да е", коментира Виктория Радева, която пропусна финалния кръг по здравословни причини.

"Най-накрая си чух химна, който чаках цяла вечност. Чувствам се щастлива и горда. Много съм доволна от отбора и се радвам, че съм част от този екип", сподели Белослава Кръстева.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!