Международният олимпийски комитет (МОК) официално изхвърли три от основните спортове за Игрите през 2028 година в Лос Анджелис. Президентът Томас Бах обяви, че аут от Олимпиадата са вдигането на тежести, боксът и модерният петобой, а на тяхно място влизат скейтборд, сърф и спортно катерене. Решението е взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.

„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах за решението.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896 година и е вторият най-успешен български спорт на Летни олимпиади в историята с 37 медала (12 златни, 17 сребърни и 8 бронзови). Боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година.

Трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.