Националният отбор на България по вдигане на тежести официално получи забрана за участие на Олимпиадата през 2016 година в Рио де Жанейро заради многобройни нарушения на антидопинговите правила. Новината съобщава сайтът на Международната федерация по вдигане на тежести. Това решение е взето от Изпълнителния комитет на федерацията на заседание в Хюстън, след като е получен подробен доклад от антидопинговата комисия.

През март тази година 11 български щангисти (8 мъже и 3 жени) бяха отстранени от състезания заради наличието на анаболни стероиди в организма. По-късно се изясни, че препаратът е попаднал в организма с хранителна добавка, заразена при производствения цикъл.

Освен България до летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година няма да бъдат допуснати щангисти от Хондурас, Панама, Гватемала, Сиера Леоне и Таджикистан. Спортистите от тези държави не се представили информация за местонахождението на система за антидопингова администрация и мениджмънт.

Заради многобройни допингови нарушения Румъния е лишена от една квота за Олимпиада-2016.

Припомняме, че българската делегация замина за Хюстън, където ще се проведе Световното първенство, но все още няма никаква яснота дали нашите ще могат да участват с оглед наказанията.

Ето потвърждение от официалния сайт на Международната федерация:


____________________________1.jpg