Първият олимпийски шампион на България по бокс - Георги Костадинов, подаде документи за треньор на националния отбор. След като Петър Лесов бе освободен от поста, федерацията определи конкурс за нов наставник. Изборът на УС на централата ще стане ясен тази седмица. Не е тайна, че фаворити за поста са личният треньор на Кубрат Пулев – Михаил Таков, и треньорът на Тервел Пулев – Божидар Бояджиев.

Георги Костадинов, който триумфира на олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. в кат. 48 кг, доскоро работеше като експерт към спортния отдел на Община Бургас. Той е роден на 3 март 1950 година. В Мюнхен през 1972 година първият му противник е пакистанец и се отказва далеч преди последния гонг. После идва ред на боксьор от Колумбия, а на полуфинала един срещу друг застават Костадинов и човекът, в който повечето специалисти виждали бъдещия шампион - Блажински от Полша. Бургазлията побеждава със значителна преднина в точките, за да застане на финала срещу Рвабваго от Уганда. От предните битки ръцете на Костадинов са надути и контузени, но това не го спира към успеха. В крайна сметка с 5:0 съдийски гласа Костадинов е победител и първият български боксьор, станал олимпийски шампион.

След три години спира с бокса и последователно работи като учител по физическо възпитание и след това треньор в Бургас. От 1999 г. до преди няколко години бе главен експерт по спорт към Община Бургас. Георги Костадинов обаче не отговаря на някои от изискванията на АИБА, като например това, че в последните 20 години не е бил треньор на национално ниво./БЛИЦ