Евгений Белошейкин е един от най-големите таланти на руския хокей на лед през 80-те години на ХХ век. С националния отбор на СССР е олимпийски, световен и двукратен европейски шампион. Считан е за наследника на легендарния Владислав Третяк. Фриволният начин на живот и алкохолът обаче го съсипват и преди 20 години се обесва. Само на 33 години.

Най-ценните му вещи – спечелените медали, обаче от години са в неизвестност. Няколко години преди смъртта на Белошейкин майка му дава трофеите на шефа на Спортния комитет на Санкт Петербург Млаков. През 1996 г. той емигрира в Германия и взима медалите със себе си. Оттогава следите на отличията се губят.

Преди няколко месеца медалите се появиха на бял свят, тъй като бяха обявени на търг в германската версия на популярния сайт „Ebay“. Предоставени са от сина на Малков – Роман, който въобще не се интересува от спорт и за него тези трофеи не представляват никаква ценност.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Историята има щастлив край. Медалите са купени за 4700 евро от племенника на Белошейкин, който също носи името Евгений. За положителното развитие съобщи руският спортен коментатор Андрей Шестаков. За момента роднините на бившия хокеист не са решили дали да запазят отличията в семейството или да ги предоставят на спортен музей.

Хокейният вратар Евгений Белошейкин е олимпийски шампион за 1988 г., има златен медал от световното първенство през 1986 и сребърен за 1987 г. Европейски шампион за 1986 и 1987 г. На клубно ниво е титуляр в машината на ЦСКА (Москва) под ръководството на легендарния Виктор Тихонов, който води и националния отбор на СССР. Заради нарушения на спортния режим е изгонен от "армейците" през 1989 г.

Тежко преживява смъртта на баща си, който е убит при обир в бар. Съпругата му го напуска. Заради проблемите си с алкохола никой от отборите в Русия не иска да го привлече в редиците си. В средата на 90-те години решава да се вземе в ръце. Намира си нова приятелка и осиновява двете й деца. Започва работа, за да се грижи за новото си семейства. Всичко се разпада, тъй като Белошейкин отново посяга към алкохола. Неспособен да се пребори с порока, бившият хокеист се обесва през ноември 1999 г. в Санкт Петербург.