Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри днес Европейското първенство по снукър за мъже, жени и мастъри. Най-мащабното събитие в областта на билярдните игри у нас е под патронажа на спортния министър и ще завърши на 17 юни. Шампионатът ще се проведе в три дивизии – мъже, жени и ветерани с участието на 100 състезатели от 35 държави – членки на Европейската асоциация по снукър. Мачовете ще се играят на 16 професионални дванадесетфутови маси “Райли”.

На състезанието ще има 28 международни рефери и наскоро лицензираните четирима български съдии. Победителят от европейското първенство за мъже ще получи правото на участие в турнирите за професионалисти на Световната снукър асоциация.

Именно министър Нейков направи първия разбиващ удар на Европейското. На откриването присъстваха председателят на Европейската снукър и билярд федерация Джим Лийси и председателят на българската - Олег Велинов. Гвоздеят на събитието ще бъде гостуването на един от най-добрите играчи в света и четирикратен шампион на планетата Джон Хигинс, който на 16 юни в НДК ще играе в демонстративен мач срещу български състезатели./БЛИЦ