Премиерът Бойко Борисов, министрите на спорта на България и Румъния Красен Кралев и Габриела Сабо, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Русе Пламен Стоилов, инвеститорите от дружество „Проект Русе” АД братята Атанас и Пламен Бобокови официално прерязаха лентата на най-новата многофункционална спорта зала на България - „Булстрад Арена“ в Русе.

„Само преди няколко години столицата на България нямаше нито една спортна зала. Вторият по големина град – Пловдив, нямаше нито една спорта зала. Във Варна Господ ни е спасил, че не е паднала. Русе нямаше, Бургас нямаше. Само за няколко години, освен в София, на 30 август ви каня да открием и залата в Пловдив. Днес откриваме в Русе, а в Бургас строим. Целият капацитет на варненската зала, защото я пуснахме наполовина, за да се проведе Световната лига по волейбол, продължаваме през октомври. Ботевград има зала, Сливница има, Свиленград има, Стара Загора има, а мога да ви изброявам още 15 минути, колко зали са направени през последните години“, подчерта премиерът Борисов и допълни, че строежът на спортни съоръжения продължава в училищата и университетите в цялата страна.

Борисов акцентира още, че новата зала има важно значение за региона, защото ще можем съвместно с Румъния да организираме различни културни и спортни събития. Премиерът обеща, че строителството на зали, площади и културни домове ще продължи и пое личен ангажимент през 2017 година да бъде завършен 4-лентов път, които ще свърже Русе с автомагистрала „Хемус“.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че е особено горд, че в страната ни се открива едно ново модерно многофункционално спортно съоръжение с голямо международно и локално значение. „Построяването на тази зала на разгъната площ от 26 253 кв. м. е най-мащабният публично-частен проект у нас и е пример за това, как има ли воля, нещата могат да се случват. Сградата разполага с шест надземни и два подземни етажа, което дава възможност за организиране на различни спортни и културни прояви на световно ниво. Тук могат да се провеждат състезания от най-висок ранг по изискванията на международните спортни федерации, да се поставят театрални постановки, изложби, различни концерти, конференции и пр. България и в частност европейски град като Русе заслужават да имат пазарно ориентирано съоръжение", категоричен бе министър Кралев.

"Строителството на спортна зала у нас е скъпо удоволствие в нови територии с много бързо променяща се среда в спортния и развлекателния бизнес. Искам много категорично тук пред всички вас да заявя и да обещая, че държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта ще подкрепи усилията на мениджърския екип и ще бъде активен партньор при осигуряването на достатъчна заетост на „Булстрад Арена“. Ще промотираме възможностите на залата, за включване на състезания от международния спортен календар“, каза Кралев.

Залата се намира на стратегическо място на 50-60 км от румънската столица, а Букурещ не разполага с такава съоръжение, затова преди нейното откриване министър Красен Кралев и екипът от инвеститори презентираха арената пред румънския спортен министър Габриела Сабо. Очакванията са в бъдеще да се водят преговори с румънските промоутъри, за да се привлекат като бъдещи клиенти.