Парламентът прие декларация за оставане на борбата в програмата на Летните олимпийски игри. Декларацията на Народното събрание е по повод предложението на Изпълкома на МОК да изключи борбата от Олимпиадата през 2020 година. Предложението за помощ към спорта бе внесено от олимпийския шампион от 1972 година Георги Мърков, който е и депутат от БСП.

Депутатите от родния Парламент призовават на 125-а сесия на Международния олимпийски комитет да се приеме положително решение. „Присъединяваме се към призивите на световната общественост за оставане на борбата в олимпийските игри”, заяви Мърков. Декларацията беше подкрепена от 136 народни представители, а трима се въздържаха.
Асамблеята на МОК е в недля в Буенос Айрес. Три спорта – борба, скуош и софтбол, ще се състезават за едно място за Олимпиадата през 2020 година. Всеки спорт ще има по десетина минути, за да защити позиции. След това по още десет минути ще бъдат отделени за въпроси от страна на 104-те члена на МОК.

Още от 29 август ударната група на Международната федерация по борба (ФИЛА), начело с нейния президент Ненад Лалович (Сърбия), вече е в Буенос Айрес и уточнява последни детайли по презентацията. Същият "отбор" успешно защити позициите на борбата и на 29 май пред изпълкома на МОК в Санкт Петербург, а сега следва решителната втора част след тоталната световна подкрепа на древния спорт от целия свят. Часове преди решението на МОК в Буенос Айрес ще пристигнат и куп светила на този спорт, начело с трикратния олимпийски шампион Александър Карелин (Русия). Около 23 часа наше време в петък МОК ще обяви и града домакин на игрите през 2020-та. Претенденти са Токио, Истанбул и Мадрид. Според специалисти, ако японците или турците спечелят Олимпиадата, това ще предреши и съдбата на борбата, която е национален спорт в тези страни. В неделя около 18,30 часа наше време пък ще се обяви новият шеф на МОК./БЛИЦ