Всички национали от отбора на България по сумо успяха да спечелят медали от европейското първенство за мъже и жени в Кротошин, Полша. Страната ни беше представена от осем състезатели. До момента никога не се беше случвало целият състав да достигне до отличията.

Пресиян Михов си заслужи титлата европейски шампион за мъже в категория до 77 килограма. Втори завърши Атанас Колев, който е един от най-добрите футболисти на четвъртодивизионния Спартак (Долни Пасарел). Здравенякът продължава да жъне успехи на всички фронтове. 
Припомняме, че Колев през 2022 г. спечели европейска титла в сумото.

Публикацията му във "Фейсбук" след фурора на сумистите ни в Полша:

"Приключи европейското първенство по Сумо, отново с рекор от 8 състезателя 8 медала. Аз лично искам да искажа благодарности, благодаря на семейството и приятелите си, че ме подкрепят, не че имат друг избор, благодаря на съотборниците си във всички спортове, в които участвам, без вас нямаше да взема поредния си медал. Благодаря и на хората, които ни посрещнаха по шампионски и уважиха нашия труд! Благодаря на спонсорите си, тоест на себе си, и на Господ, че съм жив и здрав! Благодаря на всички, любовната игра със спорта ще продължи, докато тялото не откаже тотално". 

 

Приключи европейското първенство по Сумо, отново с рекорд от 8 състезателя 8 медала. Аз лично искам да искажа...

Публикувахте от Atanas Kolev в Четвъртък, 21 септември 2023 г.

 

Постиженията на нашите сумисти: 

Категория до 70 кг.
Димитър Рангелов второ място
Иван Пановски трето място

Категория до 77кг.
Пресиян Михов – първо място
Атанас Колев – второ място

Категория до 85 кг.
Пенчо Дочев – второ място

Категория до 92кг.
Добромир Дерменджиев – второ място
Стилиан Иванов – трето място

Категория до 115кг.
Михаил Илиев – трето място