Легендата на овчарския скок - украинецът Сергей Бубка спешно беше привикан в централата на Международния олимпийски комитет в Лозана (Швейцария).

Лично шефът на МОК Томас Бах посочи Бубка като човек, който ще гарантира, че помощта ще пристигне и ще се разпределя по най-добрия начин и пожела легендарният спортист "да пристигне незабавно".

"С подкрепата на Олимпийска солидарност в Лозана и неговия екип в НОК в Украйна, г-н Бубка ще ръководи разпределението на помощта към украинската общност и спортното движение. За да улесним тази задача ще започнем да събираме информация за местонахождението на тези членове на украинската олимпийска общност, както и за текущите инициативи и подкрепа", каза Бах.
Организацията на обединените нации заяви, че повече от 1 милион души в Украйна, главно жени и деца, са били "принудително изселени от домовете си" от началото на инвазията преди седмица, добави Бах.

"В дългосрочен план Olympic Refuge Foundation е в добра позиция да отговори на предстоящите въздействия, които този въоръжен конфликт ще окаже върху благосъстоянието на украинския народ и техните приемни общности", заключи президентът на МОК.