В празничния уикенд на 4 и 5 май, за четвърта поредна година, Пловдив ще живее с ритъма на маратона, защото е домакин на най-мащабното лекоатлетическо събитие в България – Маратон Пловдив. На 5 май, точно в 8:00 часа сутринта, на старт ще застанат 1200 атлети от 22 държави, които ще се състезават в две дистанции: класическата маратон (42,195 км) и полумаратон (21,1 км). За сравнение в предходното издание на събитието участниците бяха 896.

Трасетата, по които ще се движат състезателите след съгласуване с Община Пловдив са променени спрямо миналата, за и могат да поемат придвижването на увеличения брой участници, да бъдат избегнати участъци в ремонт, второстепеннни улици или такива, които не отговорят на международните изисквания за провеждане на състезания от този клас. Именно заради по-добрите трасета тази година, организаторите очакват много по-бързи и времена на победителите в двете дистанции, както и подобрени лични времена на всички състезатели.

За охраната и сигурността на бегачите ще се грижат над 250 полицаи, а моторизирани екипи на МВР-Пловдив ще съпъстват колоната със състезатели. В неделя, 5 май 2019 г. във времето от 8.00 до 13.30 часа, временно ще бъде спряно движението на МПС по трасетата на двата старта.

Участниците в класическата, 42 километрова дистанция и в полумаратонската 21,1 км ще стартират едновременно от площад Стефан Стамболов.

Градският транспорт ще се движи без промяна в разписанието. Движението в затворените участъци ще бъде възстановявано поетапно, веднага след изтеглянето на колоната състезатели от района. 

Организационният комитет на Маратон Пловдив полага сериозни усилия за доброто провеждане на това престижно събитие и разчита на съдействието и подкрепата на всички жители и гости на града. „Обръщаме се към всички пловдивчани, независимо дали са любители на спорта, да излязат и да аплодират нашите участници. За всеки бегач завършването на дистанция полумаратон или маратон е сериозно физическо и психическо предизвикателство и подкрепата на зрителите по трасето е от особено значение”, каза Председателят на Сдружение „Маратон Пловдив” Константин Ганев. 

Организаторите съобщават и още един важен за града детайл от организацията на събитието. Тази година, благодарение на партньорството с платформата „Аз, Ти, Пловдив” на деветте подкрепителни пункта, разположени по трасето на маратона, ще бъдат инсталирани контейнери за разделно събиране на използваните от маратонците чаши и бутилки с вода. Събраното количество отпадъци след края на събитието ще бъде преработено и добавено към общото количество на оползотворените отпадъци през годината по програмата за по-чист Пловдив, благодарение на която ще бъдат създадени нови, зелени места за общуване и почивка в града.