"Браво, момичета! Справихте се. Смятам първия етап от Световното за успешен, защото успяхме да класираме две гимнастички за финалите на индивидуалния многобой", отчете Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Както вече стана ясно, Невяна Владинова и Мария Матева се класираха в битката за медалите и разпределението на квотите за Олимпиадата в Рио.

"Първият етап от Световното при индивидуалистките беше едно много дълго, тежко, емоционално и силно за Световната художествена гимнастика състезание. Огромна конкуренция, много стръв за добро класиране и отлично подготвени състезателки от много страни, дошли да се борят за първите 24 места в първия етап на състезанието. Никога досега не съм виждала толкова силно състезание по художествена гимнастика. Това е един парад на красотата, таланта, изяществото и силния дух и желание за победа. Едно много внимателно и добро съдейство на фона на големия залог - влизане в първите 24, за да могат най-добрите да започнат утре битката за Световната титла в многобоя и Олимпийските квоти", коментира Раева.

"Нашите момичета успяха да изпълнят първата си задача - да се класират в Топ 24. Отборно, заедно със Сара Стайкова, запазихме 7-то място от миналата година. Доволна съм до момента от момичетата и вярвам, че утре с нови сили, вяра и необходимата концентрация ще започнат участието си в състезанието за многобоя и Олимпийските квоти. Винаги можем да искаме повече и по-добро представяне, но с оглед реалността, конкуренцията, възможностите и огромното напрежение, на което бяха подложени момичетата, искам да изкажа своето задоволство от постигнатото до този момент.

Неви - истински боец, смела, артистична успя да се справи отлично и беше истински лидер на отбора!

Мария - изолирана в себе си, вглъбена, искаща, имаше малки неточности и грешка на бухалки, но днес даде всичко от себе си, на лента показа класата си и се пребори за първите 24!

Сара - дебютантката в нашия отбор, която още от подиум тренировките успя да впечатли със своя талант и артистичност, беше смела и вдъхновена днес и помогна на отбора да се придвижи с едно място напред в отборното класиране. Бъдещето е пред нея!

Смятам първия етап от Световното първенство за успешен, защото изпълнихме програмата си - две гимнастички влязоха в първите 24 при една убийствена конкуренция. Щастлива съм, че и двете ни състезателки се класираха за многобоя и борбата за Олимпийски квоти, че показаха характер и сплотеност и качество. Щастлива съм, че станах свидетел на една невероятна конкуренция, изключителни гимнастички, сериозно развитие на много държави в художествената гимнастика и добро съдийство до този момент на Световното първенство в Щутгарт. Очакват ни дни с много адреналин, надежда и Вяра!", добави доволната Илиана Раева.