Българските национали по сумо се представиха повече от добре на Балканското първенство през уикенда в Белград. И деветимата ни гиганти си тръгнаха с медали, окупирайки първите места във всички категории на регионалната надпревара в зала „Земун”, информират от българската федерация по сумо.

При завръщането си на дохиото за първи път, след като бе избран през ноември месец за президент на Българската федерация по сумо, Петър Стоянов - Вожда взе златен медал в категория OPEN.

17-годишният най-нов член на представителния ни тим Павлин Димитров пък стигна до бронза в същата категория.

При дебюта си на международна надпревара Здравко Стоянов заслужи с отлични преборвания първото място. Макар, че е на 7 години синът на Вожда взе голямото златно отличие лично от японския посланик в Сърбия Тоши Кунозакиа при до 14-годишните.

При официалното откриване на Балканското първенство по сумо в зала „Земун” бяха доста от ръководителите на спорта в Белград, а и цяла Сърбия. Посланикът на Япония в съседната ни държава Н.Пр. Тоши Кунозакиа бе изключително приятно изненадан от специален подарък. Лично българският озеки Калоян Махлянов – Котоошу бе изпратил от Страната на изгряващото слънце по Петър Стоянов уникално пано с автографите под формата на отпечатъци от ръцете както е традицията на 

Класирания на българските сумисти на Балканското първенство в Белград:
Здравко Стоянов – първо място при до 14-годишните
Анна Методиева – първо място при жените
Мария Георгиева – второ място при жените
Михаил Илиев – първо място в кат. до 115 кг
Христо Христов – първо място в кат. над 115кг
Иван Качаков – второ място в кат. над 115кг
Димитър Димитров – трето място в кат. над 115 кг
Петър Стоянов – първо място в кат. OPEN
Павлин Димитров – трето място в кат. OPEN