Феноменалният Рони О`Съливан изригна снощи, само часове преди да навършва 39 години, които с кеф ще отпразнува днес. Петкратният световен шампион отново доказа защо е смятан за най-гениалния играч в историята на снукъра. Ракетата разби приятеля си Матю Селт с 6:0 фрейма на 1/8-финалите на втория по сила турнир в календара - Шампионатът на Обединеното кралство по снукър в Йорк. И нещо повече - О`Съливан реализира и рекордния си 13-и официален максимален брейк.

Пред притихналата и препълнена зала "Барбикан Сентър" звездата комбинира 15 червени с 15 черни топки, след което разчисти и цветните, за да ознаменува категоричната си победа, изправяйки публиката на крака.

Магическата серия от 147 точки е седма през 2014 година, както и 109-а в историята на снукъра. Самият О`Съливан пък осъществява своя втори максимум през годината след този на Откритото първенство на Уелс в началото на март. Тогава на финала срещу Дин Дзюнхуей Рони отново изригна със 147 в последната партия. Класацията по брой максимални брейкове за всички времена еднолично е оглавена от Ракетата, а след него са Стивън Хендри с 11 и Джон Хигинс със 7.

О`Съливан, който преследва петата си титла на Шампионата на Обединеното кралство след 1993, 1997, 2001 и 2007 г., счупи костица на глезена на левия си крак в навечерието на авторитетната надпревара и участието му беше под въпрос. Контузията обаче не пречи на Гения от Чигуел да бродира на зеленото сукно и да радва почитателите на снукъра.

На 1/4-финалите Рони О`Съливан ще играе с шотландеца Антъни Макгил, който вчера сензационно победи своя идол Джон Хигинс.