ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Русия изненадващо обяви на фона на военните действия в Украйна, че очаква украински и американски спортисти също да се включат в Световните игри на дружбата, които ще се превърнат в алтернатива на Олимпиадата в Париж през следващата година (26 юли - 11 август 2024 г.). 

Събитието в Москва и Екатеринбург, за което Владимир Путин даде одобрението си, се планира да се проведе след края на 33-тите летни олимпийски игри - от 15 до 29 септември 2024. 

Заместник-министърът на спорта на Русия Алексей Морозов съобщи, че ще бъдат изпратени покани до различни федерации, като идеята е да участват дори и украинци. 

"Шанс за изява в Игрите ще получат много състезатели. Каним абсолютно всички, няма никакви ограничения. Наистина ще има добри състезания с добър награден фонд. Няма никакъв проблем да участват украинци и американци. Покани има за всички", каза Морозов.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Той е огорчен от действията на свои сънародници. 67 руснаци са сменили гражданството си, за да участват на Олимпиадата в Париж 2024. Заместник-министърът на спорта изрази съжаление за решението им. 

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. бяха наложени санкции за спортистите от Русия и Беларус, като повечето международни федерации директно им забраниха участие след препоръки от Международния олимпийски комитет. По-рано тази година МОК препоръча руските и беларуските спортисти да бъдат върнати в международни състезания, но под неутрален флаг и с условието, че не подкрепят войната в Украйна и нямат връзка с армията или службите за сигурност в двете държави.

Сред руските спортисти, които вече се състезават за други държави, е трикратната европейска шампионка по плуване в 25-метров басейн Анастасия Кирпичникова. Тя премина под флага на Франция. Русия изпусна и олимпийската вицешампионка в гребането Хана Пракатсен, която се премести в Узбекистан.

Според Алексей Морозов всяко подобно решение е "удар по Русия". Той обясни, че от министерството се опитват да говорят със спортистите и "да ги убедят, че трябва да се състезават за родината си".

"Искаме спортисти, които да стоят до нас. В настоящата ситуация се чувстваме като губещи. Те не са наши врагове. Това е техен личен избор. В крайна сметка трансферите в друга държава не са нещо ново", обясни Морозов. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!