Нови скандали избухнаха в Пловдив заради старата гребна база в града. Клуб Тракия заведе дело срещу решението на Общинския съвет под тепетата да се отдаде на концесия за 20 години базата на сдружение, в което влизат клубът по кану-каяк Тракия и този по академично гребане Хемус. В него участие има и двукратният олимпийски шампион по кану от Барселона`92 Николай Бухалов.
 
Според хора от клуба общината не е потърсила тяхната позиция, преди да обяви конкурса, което е в разрез на закона. Тракия вече спечели две дела срещу общината. Въпреки това решението за концесия е взето, а клубът тръгва на нови съдебни битки, които започват днес, пише “7 дни спорт”.
 
Скандалът започва през 2006 г., когато клубовете по кану-каяк и гребане Тракия правят сдружение. Кану-каякът обаче бързо се оттегля, след като разбира за нередности в регистрацията. Тогава като един от петимата шефове фигурира и бившият зам.-кмет на Пловдив Недялко Генчев. Шеф на сдружението е Стоян Дойков, който и сега е на страната на клуба Тракия.
 
“В закона пише, че базата първо трябва да се предложи на клуба, който я е ползвал, а след това на други организации. Нашата инвестиционна програма е много по-добра от тази на сдружението на Николай Бухалов”, твърдят от клуб Тракия. По техни данни до момента в базата са инвестирани 253 000 лева, а според плана за концесия от 2008 г. за три години е трябвало да налеят нови 588 000. Шефовете на клуба смятат, че Бухалов е подставено лице, а зад него стоят хора с търговски интереси, които искат да вдигнах хотел на мястото на общежитието в Стара гребна база.
 
На друго мнение е Георги Славков – председател на общинското предприятие “Пловдив Спорт”, което стопанисва спортните обекти в общината. Преди две седмици на клуб Тракия е позволено да използва новите хангари и базата, която бе модернизирана за европейското първенство по гребане през септември. От клуба обаче отказват, като настояват, че искат да ползват обектите на Стара гребна база, чиято площ е около 10 декара./БЛИЦ