Шампионът на НХЛ за последните две години Тампа Бей Лайтнинг победи Колорадо Авъланч с 6:2 (2:1, 4:1, 0:0). По този начин „светкавицата“ намали на 1:2 изоставането си във финалния плейоф и завърза битката за Купа Стенли.

Капитанът Стивън Стамкос, Ондържей Палат и Патрик Маруун се отличиха с по един гол и една асистенция за успеха на тима от Тампа. Антони Сирели, Ник Пол и Кори Пери също се разписаха.

Виктор Хедман и Никита Кучеров направиха по две голови подавания, а вратарят Андрей Василевски завърши с 37 спасявания (94,9%) за осмата поредна домакинска победа на Лайтнинг от началото на плейофите. Голямата загуба за шампионите е контузията, която Кучеров получи шест минути преди края след сблъсък с Девън Тейвс.

Габриел Ландеског вкара и двата гола за Колорадо, който загуби едва за първи път като гост в плейофите. Кейл Макар и Мико Рантанен направиха по две асистенции при попаденията на Ландеског.

За 31:11 минути титулярният вратар Дарси Кемпер допусна пет гола от 22 удара (77,3%) и бе сменен от Павел Францоуз. За 26:56 минути на леда до края на мача чехът направи 9 спасявания (90%).

Победата на Тампа Бей Лайтнинг означава, че за 23-и пореден сезон финалната серия за Купа Стенли няма да бъде решена в четири мача. Четвъртият двубой между „светкавицата“ и Колорадо Авъланч ще се играе в Тампа (щат Флорида) на 25 юни от 3:00 часа рано сутринта българско време.