Скандал с участие на българи на Игрите на БРИКС разтресе родни спорт. Трима наши самбисти участваха на състезанията в Казан в противоречие с държавната политика спрямо Русия. Игрите на БРИКС, в които се включиха над 20 държави от цял свят и се провеждат под егидата на икономическата общност на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, са една от алтернативите на олимпийските игри, създадени по идея на Владимир Путин.

Заплатите на тримата самбисти вече да спрени, а спортното министерство може да наложи и допълнителни санкции на федерацията по самбо, информира bTV. България е единствената страна от Европейския съюз, която има представители на спортния форум. Сред участниците е и рускиня с френски паспорт.

Целият ЕС бойкотира състезанията в Казан, наречени Путинова олимпиада. Въпреки това някои от страните от Съюза бяха записани като участници. Броят на заявките им обаче е нула.

За Русия пътуват Ангел Ангелов (36 години), Ива Иванова (21) и Таня Радулова (20). Първият е прекратил състезателната си кариера, а Иванова и Радулова са действащи националки. Радулова дори печели бронз в своята категория до 54 кг.

От централата твърдят, че тримата са действали самоволно. В същото време обаче треньорът на Радулова - Николай Матев от клуб Чавдар-Троян, благодари на федерацията, лично на треньора на националния отбор Васил Соколов и на президента Росен Димитров за "гласуваното доверие на нашето момиче, давайки му възможност за изява в този спортен форум."