Втори от големите планове на Владимир Путин за създаване на силна международна спортна проява получи тежък удар. След като в последните дни стана ясно, че Игрите на дружбата, създадени като алтернатива на Олимпиадата в Париж, ще бъдат отложени, сега другото мащабно спортно състезание - Игрите на БРИКС, получи жестока критика. 

„Честно казано, това не може да бъде никаква алтернатива на олимпийските игри. Повече прилича на безалкохолна бира. По-добре е от нищо, но не е нещо особено“, заяви руският шахматист Александър Гришчук пред "Советский спорт".

БРИКС е икономически алианс, изграден около Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, но и с участието на други държави. Игрите на БРИКС ще се проведат в периода 12-23 юни в Казан с участието на спортисти от 90 страни от цял свят.

Самото създаване на БРИКС и състезанията с участието на спортисти от членовете на алианса са едни от големите гордости на управлението на Владимир Путин като президент на Русия.

Както е известно, на руските спортисти първоначално беше забранено да участват на международни състезания след началото на войната в Украйна. След това ветото падна, но при известни ограничения. Това не се понрави на националните спортни федерации в Русия, които категорично отказват да приемат условията и да позволят на своите представители на участват в редица световни прояви.