Една от големите цели на Русия за 2024 г. е пред провал и страната тихомълком е започнала работа по отлагане на нейното реализиране. Предвидените за тази година Игри на дружбата, които по нареждане на Владимир Путин трябваше да се превърнат в алтернатива на Олимпиадата в Париж, ще бъдат преместени. Най-вероятно за следващата година.

Редица елитни спортисти вече знаят за отлагането, въпреки че все още няма официално съобщение по темата. Това стана ясно от изявление на 18-кратната световна шампионка по художествена гимнастика Дина Аверина, която намекна, че Игрите на дружбата може дори да не се проведат.

„Отдавна знаем, че проявата ще бъде преместена. Фокусът сега е върху провеждане на Игрите на БРИКС (б. ред. - икономическа общност на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР). След това ще се решава как ще се процедира. В момента цялата подготовка на нашите гимнастички е съсредоточена единствено върху проявата на БРИКС. След нейното приключване ще има обсъждане за Игрите на дружбата“, заяви Аверина.

Изданието Sports.ru допълва, че решението за преместване на Игрите на дружбата е довело до разочарование в редица от елитните спортисти на Русия.

„Първоначално им поставиха право на избор – или участие на Олимпиадата в Париж като неутрални спортисти, или Игрите на дружбата. Не може да участват и на двете събития. Сега излиза, че Игрите на дружбата няма да се проведат, а състезателите вече се отказаха от олимпийските игри“, пише специализираният спортен сайт.

Както е известно, на руските спортисти първоначално беше забранено да участват в международни състезания заради войната в Украйна. Преди няколко месеца Международният олимпийски комитет им позволи да се състезават и опитат да спечелят квоти за Париж 2024, но при изпълнението на редица условия. Сред тях са участие единствено в индивидуални надпревари и с неутрален статут, без национални символи като знамена, гербове и химни. Повечето национални спортни федерации в Русия отказаха да допуснат свои участници при такива ограничения.