Седем месеца преди началото на Олимпиадата в Лондон във Великобритания се разрази скандал с отбора по художествена гимнастика. Ансамбълът беше изваден от състава за Игрите, като федерацията смята, че това е неправилно.

По традиция домакинът на олимпийски игри има право да заяви участници във всички дисциплини по време на състезанието. Британският олимпийски комитет обаче постави квалификационна норма пред грациите – оценки над 45.223 точки на поне две от съчетанията.

През първия ден от състезанието ансамбълът получи оценки от 44.950 за двете си изпълнения и веднага беше обявено, че няма да участва на Олимпиадата. Във втория ден обаче оценките на Джейд Фолкнър, Франческа Фокс, Лин Хъчинсън, Луиса Поули, Рейчъл Смит и Джорджина Касар бяха над 47.200 точки.

Именно поради тази причина федерацията по гимнастика е недоволна от решението. Към този етап е изпратена молба то да бъде преразгледано, но може и да се стигне до съд. Фенове на отбора правят петиция за включването му в олимпийския състав.