Неприятен инцидент беляза едно хубаво мероприятие. В събота (30 юни) в парк Писковец в Пазарджик се проведе ХIX-кръг от националния шампионат по Street workout. Организатори бяха Неправителствената организация „Пазарджик спортува“ с председател – златното момиче Ренета Камберова със съдействието на община Пазарджик.

За събитието помогна и бившият футболен съдия Цветан Георгиев, който от години е част от спортното министерство и спомага за изграждането на стрийт фитнеси в цяла България.

По време на състезанието в Пазарджик се случи неприятен инцидент с момче, което едва е било спасено.

Ето целият разказ на Цветан Георгиев, който присъства на събитието:

Спасен човешки живот!

Приятели, днес 30 юни 2018-та, станах свидетел на една героична постъпка на едно обикновено българско момче. Бих искал да ви разкажа какво се случи.

30 минути преди началото на поредния кръг от Националния шампионат по Стрийт фитнес на България в парка на Пазарджик, момче на около 15-16 години се строполи внезапно на тревата на около 30-на метра от площадката за стрийт фитнес. Впоследствие се разбра, че е получило поредния си епилептичен припадък. Другарите му ужасени изкрещяха за помощ. Беше си глътнал езика.

Дежурният доктор на състезанието, Александър Палийски видя ситуацията и се затича към мястото на инцидента. Там вече беше едно от момчетата, подготвящи се за предстоящия турнир - 25-годишният Румян Стефанов.

Последваха може би най-дългите секунди в живота ми. Двамата се бориха за живота на изпадналото в гърчове момче. Главата посиня. Тялото нямаше цвят. Наоколо - паника. Не можеха да отворят захапката му. Ужас. Всичко придобиваше ужасяващо развитие....

След миг Руми се изправи бързо с окървавени пръсти на ръката. Беше успял да извади езика, докато доктор Палийски за миг успял да разтвори захапката. Последва полувидимо вдишване. После по-дълбоко. После пак. И пак..... Момчето се връщаше към живота.

Линейката пристигна за 5 минути. Системи. Болница. Оживя!

След един час отидохме до болницата с Рени Камберова и Йордан Йовчев. Момчето гледаше учудено, без да си спомня как е попаднало там и какво правят тези големи шампиони в болницата при него. Поиска да си направи снимка с тях. Снимах го...и му казах: "Приятелю, твойте герои завинаги ще са Румян и д-р Палийски. С тях трябва да се снимаш."

Дай Боже момчето да е добре. Да вземе и необходимите мерки. Дано да не му се случва в бъдеще.

Щастлив съм, че в България има младежи като Румян! Това ми дава вяра, че България ще я има. Ще я бъде!!!

Румян Стефанов (на снимката)