След броени дни София ще посрещне изключително атрактивно събитие - Световното първенство по футбег. Надпреварата се организира за 39-и път и ще се проведе от 22 до 28 юли. В нея ще се включат около 100 от най-добрите играчи, пристигащи от различни краища на света. Сред тях са настоящи световни шампиони в различните дисциплини, както и един от "бащите" на спорта – американецът Кени Шулц.    

В България спортът футбег е по-познат с базисната си версия, практикувана главно на открито в парковете и е известен още като "хек". В основата на правилата е използването на специално меко топче, което може да се докосва само с крака (от коляното надолу). 

По време на световното първенство ще бъдат представени две основни дисциплини – футбег на мрежа и изпълненият с трикове свободен стил (фристайл). Турнирите на мрежа се провеждат на игрище, наподобяващо бадминтон, и в тях могат да участват индивидуални състезатели или отбори от двама. Дисциплините са за мъже, жени и смесени двойки. В свободния стил всеки състезател показва техника чрез своя комбинация от трикове, съчетана с избрана музика. 

В оспорваната надпревара ще се включат повечето от най-добрите състезатели в света. Регистрираните за участие до момента са от над 16 държави. Сред тях са изключително атрактивни състезатели като световния шампион при мъжете – Карим Даук от Швейцария, шампионката сред жените – Лена Млакар от Словакия, Артур Ледан от Франция и други. Специално за събитието в София ще пристигне и един от "бащите" на спорта – американецът Кен Шулц. Той е присъствал на зараждането на спорта (1972 г.) и е бил неделима част от екипа, който е тласнал развитието му. Кен пристига със сина си, като двамата ще се състезават на мрежа.

Състезанието ще се проведе в зала "София" в Борисовата градина (тенис кортовете в близост до Парк-хотел "Москва"). Предвидени са и демонстрации на открито на сцената в Борисова градина. Те ще се проведат на 26 и 27 юли (четвъртък и петък) след 16 ч. Всички състезания и демонстрации са с вход свободен. 

Световното първенство по футбег се провежда вече 39 години без прекъсване. Изборът на София за домакин на турнира е направен след като журито взема единодушно решение. Сред градовете, домакинствали на предходни издания на едноседмичното събитие, са Портланд Орегон, Париж, Денвър, Хелзинки, Франкфурт, Трнава, Прага, Монреал, Сан Франциско и други.

"Като спортна столица на Европа за 2018 г., София се гордее, че е част от този списък. И тъй като България има много играчи, се надяваме, че събитието ще вдъхнови много от тях да направят още една крачка напред. Присъединете се към това приключение или се насладете на уменията на най-добрите!" – споделят организаторите на официалния уебсайт на събитието (footbagworlds2018.com).

Събитието се организира от Международната асоциация на играчите по футбег, българския клуб Urban Komba Footbag и Sports Management Bulgaria.