Двама състезатели по ски-алпийски дисциплини трябваше да бъдат изнесени от пистата с хеликоптер в сряда след инциденти по време на тренировка по спускане на най-стръмната писта "Щрайф" в австрийския курорт Кицбюел.

Барнабаш Солош, който се състезава за Израел, претърпя много тежък сблъсък – падайки си удари главата в ледената писта, в последствие каската му падна и се плъзна в предпазната мрежа и там се спря.

25-годишният мъж е бил лекуван край пистата със среден наклон 72% много дълго от четирима лекари, преди да бъде откаран с хеликоптера в болницата. В първите часове нямаше информация какво е положението с него в лечебното заведение.

Швейцарецът Реми Кюш, който е племеник на рекордьора по брой победи в Кицбюел Дидие Кюш, трябваше сам да вземе решение да спре спускането си и да поиска медицинска помощ. Първоначалните индикации са за проблем в коляното, като той също беше откаран с хеликоптер в болницата.

Най-доброто време на днешната тренировка даде Нилс Алегре от Франция – 1:56.11 минути. Пистата Щрайф е най-известната за алпийски ски и се смята за една от най-трудните и предизвикателните в състезанията за Световната купа. През уикенда две състезания по спускане са планирани там за петък и събота, а в неделя има и слалом.

От началото на сезона в различни състезания имаше тежки падания и на други писти, а много специалисти спорят дали причината е липсата на натурален свяг или пък топенето от резките промени в температурата.

Последният пример е Алексис Пинтюро, който падна лошо във Венген миналата седмица. Французинът има сериозна травма на коляното, която го вади от всички стартове до края на сезона. Норвежецът Александър Аамод Килде получи рана на прасеца и изкълчено рамо при катастрофа на същото трасе в същото състезание.