Чехия и Швейцария ще играят за титлата на световното първенство по хокей на лед в елитната дивизия, което се провежда в чешките градове Прага и Острава.

Швейцария се класира трети финал в историята си, след като детронира световния шампион Канада след 3:2 с дузпи (в редовното време 2:2 - 0:2, 1:0, 1:0).

Швейцарците, водени от Патрик Фишер, поведоха през първата третина с попадения на Кевин Фиала и Нино Нийдерайтер. „Кленовите листа“ намалиха през втората част чрез Брендън Танев.

Канада изравни две минути и седем секунди преди края чрез капитана си Джон Таварес. След като продължението завърши без попадения, се стигна до дузпи, в които Кевин Фиала и Свен Андриджето бяха точни, а Конър Бедар вкара за канадците.

Домакинът Чехия се класира на финала, след като надигра Швеция със 7:3 (2:2, 3:1, 2:0). В герой за победителите се превърна 25-годишният централен нападател Мартин Нечас с две попадения и две асистенции.

На финала (днес от 21:20 часа) Чехия ще преследва седмата си световна титла като самостоятелна държава и общо 13-а като приемник на спортните постижения на Чехословакия. Последният домакински триумф е като Чехословакия през 1985 година, а иначе Чехия не е ставала първенец на планетата от 2010 година в Германия, когато победи с 2:1 Русия.