ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Русия понесе сериозен удар по плановете си за изчистване на имиджа на страната с организирането на Игри на дружбата в края на лятото и началото на есента. Управителният съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) призова спортистите да не участват в състезанията и по този начин да узаконят мероприятието, което е рожба на управляващите в Москва.

Ръководството на WADA изрази опасения, че здравето на спортистите ще бъде заплашено, тъй като спортната надпревара няма да се намира под защитата на организацията. Игрите на дружбата, които трябва да бъдат алтернатива на олимпийските игри в Париж, ще се проведат в Москва и Екатеринбург в периода 15-29 септември.

В спортното събитие се очаква да вземат участие всички руски и беларуски спортисти, които не са допуснати до Париж 2024. На Олимпиадата ще може да се състезават само специално одобрени представители на двете държави и то като като независими спортисти и само в индивидуалните дисциплини. Както е известно, руските и беларуските състезатели първоначално бяха извадени напълно от световния спорт след началото на войната в Украйна, но след това ограниченията за тях бяха смекчени.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

„WADA призовава всички лица, подписали нашия кодекс, да подходят много внимателно, да не пътуват за Русия и да не узаконяват това мероприятие. Нашата агенция не може да гарантира за чистотата на антидопинговата програма на Игрите на дружбата. Такава може да има, но може и да не съществува“, пише в официалното съобщение на организацията.

В допълнение WADA съобщи, че руската антидопингова агенция (РУСАДА) все още не отговаря на международния кодекс за борба и превенция на употребата на забранени препарати.

Организирането на Игри на дружбата не е новост за официалната власт в Кремъл. През 1984 г. Съветският съюз и повечето негови съюзници от социалистическия блок (включително България) бойкотират олимпийските игри в Лос Анджелис и организират собствени международни спортни игри „Дружба-84“.

Състезанията в тези алтернативни олимпийски игри се състоят на територията на девет различни държави. Във Варна се провеждат състезанията по волейбол и вдигане на тежести, а в София са тези по свободна борба и спортна гимнастика. В крайното подреждане по медали България заема трето място с 21 златни, 25 сребърни и 29 бронзови отличия (общо 75). На първо място е СССР с общо 282, а на втора позиция завършва ГДР с общо 138.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!