Предложение за общи подготвителни лагери и контролни срещи направи министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков по време на срещата си с гръцкия посланик у нас н. пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку.

“През последните години у нас състезателите от висока класа са сериозно намалели и вътрешната конкуренция е силно отслабена. За разлика от страни като Англия и САЩ например, където националните отбори се селектират от по около 1000 души, в България това става от 4-5 до 8 клуба. Балканските държави трябва да използваме близките разстояния помежду ни, да обединим усилията си и чрез контролни срещи в индивидуалните спортове да повишим нивото на подготовка”, каза министър Нейков.

Г-жа Куманаку адмирира идеята и пое ангажимента да уреди среща до месец със зам. министъра на културата, който ще отговаря за спорта. Този уикенд в Гърция предстоят избори.

Г-жа Куманаку разказа на г-н Нейков как в родината й звездите от световна величина популяризират спорта в училищата, което значително повишава интереса на подрастващите. Българският министър хареса тази идея и в бъдеще у нас също може да се работи в тази насока./БЛИЦ