Трикратната европейска шампионка по таекуон-до Албена Малчева е „Спортист на годината на Благоевград” за 2012 година. Младата състезателка получи статуетката си от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, на грандиозна церемония в зала „Скаптопара”.

На второ място се нарежда носителят на рекорд в книгата на „Гинес” за най-много набирания с една ръка и световен шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев. Трети отново е представител на бойните спортове- златният европейски медалист по таекуон-до Тодор Козладеров.

Десетката допълниха състезателката по ориентиране Кристина Иванова, шампиона на държавното първенство по плуване Рая Андонова. световната шампионка по таекуон-до при девойките Мариела Малинова, лекоатлетът Николай Първанову борецът Добромир Симеонов, състезателят по триатлон Ивайло Урдев и 11-годишният плувец Георги Цурев, подобрил редица европейски и световни рекорди в своята възрастова група.

Наградата за треньор на годината отиде при Верлий Ситнилски, наставник на клуба по таекуон-до „Фолкън”, а за най-добър отбор бе избран баскетболният „Академик” (Благоевград).