Световната антидопингова агенция (УАДА) приветства решението на Спортния арбитражен съд (КАС), който наложи четири години наказание на фигуристката Камила Валиева, любимка на руския президент Владимир Путин. В същото време УАДА призова правителствата да приемат законодателство, криминализиращо допинга от непълнолетни, съобщиха за ТАСС от организацията. Едва на 15 години тя стана олимпийска шампионка в отборния турнир по фигурно пързаляне от Игрите в Пекин 2022 и след това предизвика огромен скандал с положителна допинг проба.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда.

В решението се посочва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

"УАДА приветства решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да наложи четиригодишно наказание от лишаване на права на състезателката по фигурно пързаляне на Руския олимпийски комитет Камила Валиева и да анулира нейните резултати от датата на вземане на пробата на 25 декември 2021 година, включително на Олимпийските игри в Пекин 2022. УАДА подаде тази жалба до КАС в интерес на справедливостта за спортистите и на чистия спорт, и вярваме, че решението е справедливо", казаха от УАДА.

"Допингът при деца е непростим. Лекари, треньори и друг помощен персонал, за които е установено, че предоставят вещества, повишаващи ефективността на непълнолетни, трябва да бъдат държани под отговорност от Световния антидопингов кодекс. УАДА насърчава правителствата да обмислят приемането на законодателство (както някои вече са направили), криминализиращо допинг престъпленията за непълнолетни", добавят от организацията.

Междувременно, заслужилият треньор на Русия Александър Жулин заяви, че се е надявал на по-меко наказание на Спортния арбитражен съд по отношение на Валиева.

"Тайно се надявах, че ще бъдат две години, но дълбоко в себе си разбирах, че не мога да очаквам нито едно добро решение нито от Световната антидопингова агенция (УАДА), нито от всички други западни общности. Тя получи максималната присъда, което е ужасно", каза Жулин.