Азербайджан постави тежък ултиматум на българските щангисти Иван Стоицов и Величко Чолаков. Ако двамата искат да продължат да се състезават за страната и да печелят сериозни пари, ще трябва да изпълнят условията. А те са Стоицов да стане европейски шампион във Варна през 2013 година, а Чолаков да спечели най-малко медал. Във всички други случаи договорите на двамата ще бъдат развалени и се прибират обратно в България.

Стоицов и Чолаков пропуснаха Олимпиадата в Лондон, което отприщи гнева на азерите, потрошили стотици хиляди евро за техните заплати и подготовката. Преди няколко дни двамата се покрили и не се явили на среща, на която трябвало да уточнят бъдещата си съвместна работа с федерацията на Азербайджан. Щангистите дори празнували, отишли на сватбата на дъщерята на треньорката на националния тим за жени Кристияна Колева. В последно време се заговори, че министър Свилен Нейков и шефът на родната федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев ще направят всичко възможно, за да върнат двамата за следващата Олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 година. На този етап обаче състезателите остават в Азербайджан поне до Европейското във Варна догодина.

Припомняме, че в Азербайджан работят още треньорът Златан Ванев, както и Валентин Христов, който спечели бронзов медал на Олимпиадата в Лондон, и Боянка Костова./БЛИЦ