Положителна оценка получи спортната ни гимнастика за представянето си на световното първенство в Лондон, на което Йордан Йовчев взе сребро на халки. “Радващо е, че нито едно от момичетата Ралица Милева и Илияна Шейтанова не падна на нито един от уредите. Това не се бе случвало отдавна”, коментира треньорът Милко Танкушев. Той похвали Йовчев за представянето му: “Изпълнихме програма минимум, която включваше медала на Данчо, за съжаление Еди Пенев се контузи, а имаше шанс за медал. Александър Батинков можеше повече, но заложихме на силни съчетания и за съжаление не ги изигра чисто”.

Участието на Йовчев на Олимпиадата в Лондон е под въпрос, защото се очакват промени в правилата. “Ако всичко остане като сега ще се боря. Ако обаче се приеме идеята да играя на 3 уреда, ще ми бъде трудно. Тук всичко зависи, ако залагам на халките, а на другите правя по 2 премятания и получавам по 0.3 не е проблем, но ако искат високи оценки може и да не се справя”, поясни бъдещето си гимнастикът.

В националния отбор за мъже се готвят шестима състезатели. В квалификациите за Олимпиадата в Лондон може да се включи и Филип Янев. “Филип има четири силни съчетания, но проблемите му са от психологическо естество. Има две операции на едното коляно и една на другото, страхува се при приземяването. Каза ми, че при нова травма може да остане инвалид. За да преодолее страха си му трябва време, дано е готов догодина. Еди Пенев участва в колежанското първенство на САЩ, но няма намерения да играе за друга страна. Разчитаме на него за важните квалификации”, сподели Йовчев.

Данчо Йовчев има възможност да попадне в технически комитет на Европейската централа. “И тримата кандидати за президенти ме имат като вариант, но засега нищо не мога кажа. Смятам, че мога да помогна, защото се губи връзката със състезателите и треньорите и ръководството измисля някакви правила, без да ги обсъди с нас. Мога да бъда полезен в това отношения”, сподели звездата на гимнастиката ни./БЛИЦ