Изтеглиха жребия за квалификациите за основната схема на световното първенство по снукър. Братислав Кръстев ще се изправи срещу китаеца Жанг Анда. Снукър битките започват на 6 април, като се очаква срещата на Брандо да бъде в петък (8 април) около 16:30 часа. Играе се във формат  10 от 19 фрейма.

Победителят ще премери сили с Марк Дейвис или Адам Дъфи. В третия последен квалификационен кръг ги очакват Фъргал О‘Браян, Стив Дейвис, Жу Йелунг или Дилан Крейг.

България изпраща за втори път свой представител на най-големия снукър форум в света. Това нямаше да се случи без финансовата подкрепа на най-големия букмейкър в България Efbet и фирма Маркан Про, които осигуриха средства за пътуването и престоя на българския състезател в Шефилд.

25-годишният съперник на Кръстев прави своя дебют в професионалния тур през сезон 2009/2010. Той живее в Англия по време на снукър сезона и тренира в академията в Ромфорд.  

Жанг успява да се класира за основната схема в „Крусибъл“ още в дебютния си сезон, когато преминава през квалификациите и побеждава Рики Уолдън в последния кръг. Така той става едва четвъртият китайски състезател, който се класира за Световното първенство, както и играча с най-нисък ранг на Световното първенство (номер 71).  Миналата година Жанг Анда се класира за втори път за основната схема в „Крусибъл“ след победи над Антъни Хамилтън, Марк Джойс и Лианг Уенбо.

В своята кариера Жанг Анда е реализирал 33 сенчъри брейка, най-високия от които е 139 точки. Най-доброто му класиране е номер 70 в световната ранглиста, а в момента е номер 72.  

128 играчи ще се включат в квалификациите за основната схема на Световното първенство по снукър. Те ще преминат през три кръга на елиминации и най-добрите 16 ще играят в „Крусибъл“, където ги очакват играчите от топ 16 на световната ранглиста.