Един от водещите ни алпинисти - Николай Проев, загина по време на експедиция в Хималаите. 50-годишният мъж, родом от Банско, издъхна под връх Чако в Непал и няма да се завърне у нас с останалите шестима българи, с които тръгна към труднодостъпното място, покорявано само веднъж преди това - от японска експедиция през 2007 година. "ШОУ" научи всичко около трагичната случка, погубила Пройката и хвърлила в шок цяло Банско, както и всички, занимаващи се с алпинизъм в България.

Проев бе част от групата, организирана от Националната спортна академия "Васил Левски". Клубът по алпинизъм към НСА е един от водещите у нас. През последните години неизменно е в призовата тройка на класацията на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Сега бе предприета изключително тежка задача - покоряване на връх Чако (6704 метра надморска височина). Освен Николай Проев, останалите участници в експедицията са Николай Панайотов, Станимир Желязков, Георги Пенев, Георги Георгиев, Илиян Кинов и Младен Данков. Целта е изкачване на върха в алпийски стил (б.а. - без междинни лагери). Атаката е предприета по южния ръб. Връх Чако се намира в масива Дамодар Химал на границата на Непал с Тибет (Китай). Казват, че е
 
по-труден
за изкачване
от Еверест
 
Районът е отворен за посетители през 2003 година, а върхът е покорен за първи и единствен път от японски алпинисти през 2007 година по така наречения класически маршрут.
Българската експедиция по изкачването на Чако стартирала на 3 октомври и по план трябвало да завърши на 27-и. Toва разказаха приятели на Проев, които още не могат да повярват, че са загубили авера си.
"Той беше голям човек. Никой в Банско няма да ви каже лоша дума за него. Беше приятел с всички. Много добър алпинист, имаше изключителен опит. Но нали знаете - белята бързо става. За съжаление никой не е застрахован от подобна драма", добави разстроеният приятел на Пройката.
Трагичният инцидент под връх Чако е станал на 19 октомври.
"Българинът Николай Апостолов Проев е загинал при нещастен случай в Непал", съобщиха от Министерство на външните работи.
Това накара екип на "ШОУ" да проведе разследване и да научи как се е стигнало до кончината на Пройката. 50-годишният банскалия с още трима от групата, придружавани от шерп,
 
са слизали след
неуспешен опит за
изкачване на Чако
 
Николай Проев се е движел последен, а преди него били Николай Панайотов, Младен Данков и Георги Георгиев. Слизането е ставало по тъмно, с използване на челници. Пройката се подхлъзва фатално, при което прелита през цялата западна стена на върха. Придружаващите го до този момент не могат да направят нищо в случая. Прибират се в палатката, която е на 6200 метра надморска височина. На сутринта на 20 октомври те виждат тялото на Проев до первазната цепнатина. Веднага информират групата на Станимир Желязков, който заедно с другите от българската експедиция са на по-ниско, но и по-близо до безжизнения банскалия. Панайотов, Данков, Георгиев и шерпа още от ранни зори тръгват надолу и стигат до базов лагер, разположен на 5040 метра. Там съобщават за трагедията и молят незабавно да бъде изпратен хеликоптер към мястото. Времето обаче се влошава. Още от сутринта вали сняг, не спира цял ден. Мъглата е неописуема. При това положение няма как хеликоптер да се запъти към върха. На следващия ден - 22 октомври, времето малко се изяснява, а и вече не вали сняг. В базовия лагер на 5040 метра пристига хеликоптер, който взема шерпа и един от нашите алпинисти - Георги Георгиев. Целта е да приберат тялото на Николай Проев. Оказва се обаче, че го няма на мястото, където са го видели предишния ден.

0010.jpg
 
 
Търсят трупа
около 2 часа, но не
могат да го открият
 
Има следи от две лавини, които вероятно са го отнесли и са погубили тялото му. Така близките на Пройката и множеството му приятели няма да имат възможност да си вземат последно сбогом с него. Скръбта е огромна. Банско е почернен. "ШОУ" разбра, че Проев оставя две деца полусираци. Има малък син от втория си брак, а от първия по-голямо момче - Ник. Пройката от години въртял успешно къщата си за гости в планинския курорт. Занимавал се и с друг бизнес. Имал малка фабрика за мебели. Напоследък обаче нямал работа и бизнесът му закъсал сериозно. Пройката все пак се справял, не прибягвал до вземането на кредити. Нямал заеми към никого. Издържал и двамата си синове и не ги лишавал от нищо.
Вестникът на народа разбра още, че за изкачването на връх Чако от клуба по алпинизъм към НСА са кандидатствали с проект пред Министерството на физическото възпитание и спорта. Той е бил подкрепен от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Държавната институция е отпуснала основната сума. Седемте участника в атаката на Чако също са заделили немалки суми. Проев и останалите шестима алпинисти са броили по близо 3000 лева, за да заминат за Непал. За нещастие обаче той няма да се завърне в България. Аптека от град Сливен пък е осигурила лекарствата за експедицията.
"Животът на Пройката премина по върховете. Постоянно е някъде по хилядниците. Още като младеж обичаше да се катери. После като войник
 
служи в
алпийската
рота на ЦСКА
 
Няколко пъти е ходил на Хималаите. Този път обаче няма да се върне. Много ни е мъчно за него. Мир на праха му", коментира близък на трагично загиналия алпинист.
Проев беше част от експедицията, влязла в историята, след като изкачи на европейския първенец Монблан парализирания ни сънародник Иван Кожухаров.
От НСА отрекоха да има някаква грешка около подготовката по атаката на Чако. "Това е трагедия! Пройката се е подхлъзнал и е излетял през западна стена на върха", коментираха от клуба.
Състезателите от НСА са неизменни призьори по дисциплините състезателно катерене, ски-алпинизъм и ледено катерене. В спортната им визитка е записано първото успешно българско изкачване и спускане със ски от връх Сарибунг (6328 м.) в Хималаите през 2010 г. и редицата изкачвания в района на Шамони - Франция през тази година. Членове на клуба имат успешни изкачвания и на Броуд пик - 8047 м.
В първите дни от експедицията към Чако българските алпинисти изпращат съобщения, които се публикуват на момента в сайта на клуба.
"ШОУ" ви представя разказа на Проев и останалите от групата, който обаче е само за случилото се до първите няколко дни:
"На 04.10. групата пристигна в Катманду. Уреждаме формалностите около престоят ни и разрешителните за трека и върха. На 06.10. рано сутринта потегляме с целия багаж  към Бубуле, откъдето започва шест дневния трек до базов лагер. Настроението в групата е отлично и всички сме добре. Началото на трека е в ниската част на Хималаите, изобилстващи със зеленина. До Кото следваме пътя от обиколката на Анапурна. От там тръгваме по живописен каньон към последното населено място - Пфу - 4000 м. След селото трябва за 3 дни да достигнем до Базов лагер."
Краят на приказката обаче е трагичен. Проев няма да се завърне в родното си място, а Николай Панайотов, Станимир Желязков, Георги Пенев, Георги Георгиев, Илиян Кинов и Младен Данков ще го сторят с наведени глави, след като не успяха да покорят Чако и загубиха верния си приятел, за когото стотици скърбят в този момент.
ПЕТЪР СТОЙЧЕВ

00009.jpg