ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Националният олимпийски комитет (НОК) на Украйна реши да не използва финансови средства от Фонда за солидарност на Международния олимпийски комитет (МОК) поради допускането на руски и беларуски спортисти до някои международни състезания. Това обяви ръководителят на централата Вадим Гутцайт пред Tribuna.com.

Фондът за солидарност е създаден от Изпълнителния комитет на МОК и от Европейския олимпийски комитет заедно с малка работна група за отпускане на финансова помощ на членовете на украинската олимпийска общност.

"Тази история с фонда беше, когато руснаците не бяха допускани, а по това време фондът ни осигуряваше средства. Когато те бяха допуснати до международни състезания, предложих на Изпълнителния комитет да не взимаме повече средства от МОК и всички ме подкрепиха", oбясни Гутцайт.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Благодарение на правителството и на Министерството на финансите, спортистите са напълно осигурени за следващата година - за закупуване на екипировка, тренировъчни лагери и т.н.. Следователно не е и необходимо да се възползваме от тези средства", добави той.

На 28 февруари 2022 година МОК забрани руски и беларуски спортисти да бъдат допускани до участие в състезания заради ситуацията в Украйна. В края на март 2023-а Изпълнителният комитет на организацията препоръча спортистите на двете държави да бъдат върнати в международните състезания с неутрален статут и при спазване на редица условия.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август 2024 година. На 8 декември 2023-а МОК разреши на спортистите от Русия и Беларус да участват в нея, но само в неутрален статут и без отборни състезания. На лица, които активно подкрепят военните действия, също ще бъде отказано участие в Игрите. На Олимпиадата ще бъде забранено показването на официални символи на Русия и Беларус.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!