Уникална бронзова пластика "Пиета" ще бъде специалната награда за победителя в шахматния супертурнир М-Тел Мастърс 2009.

Наградата ще му бъде връчена на официалното закриване на състезанието на 23 май. Автор на творбата е известният български скулптор Христо Христов, който има множество самостоятелни изложби и участия в експозиции в България и Европа. Христов е автор и на призовете за ежегодните награди "Спортен Икар" на фондация "Български спорт".

Останалите петима участници в софийския супертурнир от 21-ва категория ще получат авторски икони със стилизирани образи на Исус Христос, Архангел Михаил, Свети Георги и Свети Мина. Иконите от цикъла "Съвременни икони" са нарисувани от Пламен Капитански. Сред творбите му са портрет на Ричард Лъвското сърце, изложен в крепостта Tower of London и икона на Богородица, подаренa на папа Йоан Павел II. Произведенията на Капитански са част от редица частни колекции по цял свят.

В предните издания на М-Тел Мастърс победителят получаваше копие на старинна българска икона. Като трикратен победител в М-Тел Мастърс Веселин Топалов вече има в колекцията си копия на иконите "Влизане в Йерусалим", "Свети Георги Победоносец" и "Четирима светци - войни". Миналата година победителят Василий Иванчук отнесе със себе си копие на старозаветната икона "Св. Старозаветна Троица". /БЛИЦ