Университетът на Пенсилвания ще заплати 59,7 милиона долара на 26 жертви на сексуално насилие от страна на бивш треньор по американски футбол. Това съобщи официалният сайт на учебното заведение. 23 души подписаха съгласие за компенсация, а още трима дадоха своето съгласие. Парите ще бъдат изплатени под формата на застраховки и проценти по кредите, давани от университета.
През 2012 г. заместник-треньорът на университетския тим по американски футбол Джери Сандъски бе арестуван и отъден с 30-годишна присъда заради сексуално насилие срещу свои възпитаници. По това време педофилът беше 70-годишен.

В мотивите си прокурорът подчерта през 2012-а, че решението е твърде милостиво, като се има предвид, че при акумулиране на престъпленията, каквато е практиката в САЩ, Сандъски би трябвало да лежи зад решетките 442 години.

Сандъски извършил сексуално насилие над десет момчета минимум 45 пъти, в това число и над осиновения си син, в периода между 1994 и 2008 година. Бившият треньор е работел във фондацията "Втора миля", чиято цел е да приобщава към спорта деца в неравностойно положение. Именно в тази си роля той е имал възможността да контактува с малчуганите. На процеса осем от десетте жертви разказаха детайли за издевателствата на треньора, в това число и за прелъстяване под душа.

Отделно от фондацията, в посочения период осъденият е работел и като помощник на прословутия Джо Патерно, наставник на отбора по американски футбол на университета на щата Пенсилвания. Именно затова скандалът със Сандъски нанася сериозен удар по репутацията на университета. Защото са оказва, че много от преподавателите и сътрудниците на авторитетното учебно заведение са знаели за извършваните от него безобразия, но са предпочитали да си затварят очите. Бездушието на въпросните хора беше потвърдено и от показанията на бившия шеф на ФБР Лус Фрий, занимавал се с разследване на случая.