Екстравагантен канадец с австралийски паспорт ще бяга утре на маратона в Стара Загора. До момента участие в бяганията са заявили близо 600 състезатели, съобщи заместник-кметът Красимира Чахова, като уточни, че записвания ще има на място и в неделя.

33-годишният Алистър ще се опита тази година да стартира на 52 маратона в 52 страни. Наред с това целта му е да постави рекорд за Гинес като подобри световния рекорд във всяка от тях, бягайки облечен в различни атрактивни костюми. Изявата му е вдъхновена от състезания като Лондонския маратон, в който обикновени хора се обличат във фантастични костюми и се опитват да поставят световни рекорди на Гинес.

Това е 14-ата държава, в която ще бяга тази година канадецът, който се включва в стартовете с различна дегизировка. Досега е минал през Кипър, Гърция, Щвейцария, Катар, Тунис, Оман, ОАЕ, Италия, Индия, Испания, Турция, Германия и Израел. Състезавал се е предрешен като астронавт, нинджа, състезател по американски футбол, ръгбист, сумист, боксьор, готвач, дриблирайки с футболна топка, носейки плавници, но признава, че най-трудно му е било да бяга с белезници.

Сред интересните заявки за участие е и тази на семейство датчани, които живеят в Пловдив и имат двама синове – на 14 и 16 години.

С маратон Стара Загора 2019 утре (31 март) започва поредното издание на българската верига под мотото "Бяжането като начин на живот". Състезанието ще определи и държавните шампиони на полумаратон. Атлетите потеглят точно в 10 часа от старт-финалната зона пред Общината. Най-бързите при мъжете на 42-километровата дистанция се очакват малко след 12:00 часа, а победителката при жените ще стане известна 20-ина минути по-късно. За участие пристигнаха над 25 елитни състезатели от водещи световни атлетически школи.

Стартовият списък - ТУК.

Резултати на живо - ТУК.