САЩ вгорчи празника на феновете в Тампере, след като на старта на световното първенство по хокей на лед в елитната дивизия разби съдомакина Финландия с 4:1.

Финландците, които са актуален световен и олимпийски шампион, откриха резултата три минути преди края на първата третина, когато Теему Хартинайкен се разписа при числено предимство.

В самото начало на втората част изравнително попадение за САЩ на Мат Коротано беше отменено заради нарушение срещу вратаря Емил Ларми. 10 минути по-късно Катър Готие все пак вкара за 1:1.

През последната третина Алекс Так вкара два гола за успеха на американците, а Дрю О`Конър добави едно попадение към двете си асистенции.

В другия мач от Група „А“ Швеция победи Германия с 1:0. Единствения гол в мача беше дело на Оскар Линдберг, който се разписа 91 секунди след началото на третата третина.

Другият съдомакин на световното първенство – Латвия, претърпя тежка загуба с 0:6 от Канада в мач от Група „В“, игран в Рига. Макензи Уигър се отличи с едно попадение и две асистенции за успеха. Другите голове бяха дело на Самюел Блес, Джо Велено, Джак Макбейн, Скот Лафтън и Лоусън Краусън.

В дербито на деня в групата Чехия надви съседите си от Словакия с 3:2. Всички голове паднаха през първата третина. Лукаш Седлак се разписа два пъти за успеха, Роман Червенка добави едно попадение. Мартин Хромиак и Мислав Росандич бяха точни за словаците.