Утре от 11 часа на гробищния парк в Габрово ще се състои погребението на бившия национален състезател и шампион по спортна акробатика Анислав Върбанов, съобщиха негови близки за БЛИЦ.

30-годишният акробат загина по невнимание на партньора му миналата година при инцидент, пресъздаващ каскадите от филма "Индиана Джоунс" в "Дисниленд" в САЩ.

След продължително разследване на случая, тленните останки на Върбанов бяха транспортирани в родния му град Габрово.

БЛИЦ припомня трагичната случка от миналата година:

30-годишният каскадьор Анислав Върбанов е загинал по време на репетиции на каскади за филма "Индиана Джоунс" в "Дисниленд" в САЩ. Българинът е ударил сериозно главата си по време на репетициите, каза говорителката на увеселителния парк Зорайа Суарез пред CNN.

Това бе трети фатален случай за по-малко от два месеца, припомня телевизията. По-рано през август 2009-а 47-годишният Марк Прийст почина четири дни, след като пострада при подхлъзване, докато е представял шоу, свързано с капитан Джак Спароу. През юли миналата година пък 21-годишният шофьор на еднорелсово влакче в парка Остин Вюненберг загина при сблъсък с друго влакче.

Анислав Върбанов е бивш национален състезател на България по спортна акробатика. Състезавал се е в четворка мъже. Има медали от световни и европейски първенства.

По подобен нещастен начин през 2004 година си отиде най-голямата българска циркова звезда Деси Кехайова. На 22 май след изпълнение на акробатичен номер в един от най-големите циркове в САЩ - "Ринглинг" в Сейнт Пол, щата Минесота, 32-годишната тогава акробатка падна от 60 стъпки височина пред очите на стотици зрители.

Изпълнението е било на изключително опасен номер - въздушен балет с шифонени шалове. Според очевидци шифоненият шал, около който са били увити краката на Деси, докато тя се е въртяла под купола на цирка, се е развързал от мястото, за който е бил прикрепен. Акробатката не е имала никакво време да реагира и е паднала е на земята директно по корем. Други свидетели твърдят, че тя е паданала върху главата си. Деси Кехайова не е била обезопасена нито с въжета, нито с предпазна мрежа. /БЛИЦ